Кандидати за кметове на София трябваше да седнат в инвалидни колички, за да изминат разстоянието от СУ „Св. Климент Охридски" до Столична община заедно с още 15 инвалиди и придружителите им.

Инициативата е на Капка Панайотова от Център за независим живот.

Кандидатът за кмет от НДСВ Владимир Каролев обаче беше единственият, който на драго сърце седна в инвалидна количка.

Георги Кадиев от БСП склони да бута жена инвалид, но и това му се стори трудно. Кандидатът на РЗС Мартин Заимов изобщо не пожела да опита да седне на приспособлението за придвижване на хора с двигателни проблеми, тъй като според него това било пресилено.

Прошко Прошков от Синята коалиция реши да дойде направо пред общината, но също не седна в инвалидна количка, тъй като според него инициативата била популистка.

Всички кандидати за кметския стол обаче бяха единодушни в мнението си, че градската инфраструктура на София не е достатъчно добре пригодена за хората с увреждания и се съгласиха с това, че придвижването им представлява особена трудност.

Георги Кадиев каза, че тези хора са герои, защото общината не им дава никакви условия за нормално съществуване. „Това, че няма условия за нормално ползване на градски транспорт, няма спор. Това с инвалидна количка да влезеш във вагон на метрото е невъзможно", коментира Кадиев.

Кандидатът за кмет на БСП посочи, че рампата в подлеза на СУ е проформа уж за такива колички, но ако някой изтърве инвалидна количка надолу според Кадиев тя може да развие до 100 км./ч. и повече.

Според него рампата не върши работа и трябва да бъде направена наново. Особено в зимни условия, според него е абсурдно тези рампи да се използват както за изкачване, така и за слизане. Столична община по думите на Кадиев трябва да надгражда това, което е направила до момента.

"Общината прави неща, които не само не са полезни, а направо са вредни за тези хора. Отделно има неща, които ние не виждаме и усещаме, но те са не по-малко проблемни", коментира Геогри Кадиев.

Той посочи, че инвалидите имат нужда от специални зъболекарски кабинети, медицинско обслужване, достъп до сгради на общинската и държавната администрация. Според него това трябва да е грижа на цялата държава, не само на общината.

„Не е нужно да седиш в инвалидна количка, за да разбереш проблемите. Въпросът е все пак да не ги забравяш в годините", подчерта Кадиев. Той каза, че е сигурен, че много кандидати за кметове преди него също са обещавали и са поемали ангажименти да подобрят инфраструктурата, но в крайна сметка резултатът е никакъв.

„Това, което аз искам да остане дълбоко в моето съзнание след тази среща, е един спомен и всеки път, когато се чудя кое е нещото, което не съм свършил, да си спомням за тези хора и да знам, че винаги може да се направи още", коментира Кадиев.

Владимир Каролев от НДСВ каза, че на много места маршрутът му се е сторил невъзможен, освен ако инвалидите не са с много здрав и силен придружител. „Ужасно е. Аз съм любител на екстремните спортове и спусканията и изкачванията в подлеза на СУ е за любители на скейтбордове", коментира Каролев и допълни, че те въобще не са пригодени за инвалиди.

„За съжаление е много тежко положението", смята още кандидатът за кмет от НДСВ. Той разказа, че по време на придвижването е разговарял с една от жените и от нея разбрал, че СО разполага с 5 микробуса, пригодени за транспорт на инвалиди, но 2 от тях не работят. „Това е ужасно, защото имаме заместник-кмет инвалид. 4 години какво е свършил този човек?", възмущава се Владимир Каролев.

Той посочи, че учителят му по математика, при когото е ходил на уроци, е инвалид и сподели, че от тогава има чувствителност към проблемите на тези хора.

Малко по-късно се оказа, че кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков също е ходил на уроци при същия математик. Той дори сподели, че от 6 години баба му е на инвалидна количка, но я е извеждал само няколко пъти, защото самата тя не иска.

Кандидатът на РЗС Мартин Заимов от своя страна упрекна индиректно премиера Бойко Борисов за грешните приоритети. По думите му, всеки, който е на власт, мисли първо за себе си. Така Заимов си обяснява защо Борисов е ремонтирал бул. „Брюксел", а не се е погрижил за пешеходците например. Причината според него е в това, че Бойко Борисов си представял как ще се придвижва от летището до дома си и това е причината, поради която предпочитал да ремонтира булеварда.

„Необходимо е да се променят приоритетите и пешеходците да бъдат на първо място, а автомобилният транспорт на последно, както е в повечето европейски държави", смята Мартин Заимов.

Той изтъкна, че ако бъдат решени проблемите на всички столичани, тогава ще бъдат решени и проблемите на хората с увреждания.

Междувременно пред Столична община, докато траеше дискусията на кандидатите за кметове по проблемите на инвалидите, кандидатът на БСП Георги Кадиев сподели, че иска да организира специален обяд на тъмно. Идеята му е, 2 часа всички гости да се хранят в пълна тъмнина така, както се хранят и слепите хора.