Казусът Зеленогорски може да бъде решен след изборите - с бъдеща промяна в избирателния кодекс.

Това смята говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той припомни, че Найден Зеленогорски беше възразил срещу регистрацията на местна коалиции "За Зеленогорски", което е станало без негово съгласие и разрешение.

В ЦИК имаше дискусия по този въпрос и се прие, че в избирателния кодекс се съдържат единствено забрани за наименованията на местна коалиция да не съдържа и да не повтаря имена и абревиатури на партии, които не участват в състава на тази местна коалиция , каза Траянов.

Той подчерта, че не са предвидени други ограничения на наименованията на местните коалиции.
Не сме имали такъв казус и той не случайно не е регламентиран в изборния кодекс, коментира говорителят на ЦИК.

С промени в избирателния кодекс може да се въведе забрана - да не се използват в наименованията на местните коалиции имена на кандидат-кметове и кандидат общински съветници.

Според Троянов кодексът трябва да се промени като се регламентира, че местна коалиция може да носи в наименованието си имената на участващите в нейния състав партии.
Така ще се пресече казуса „Зеленогорски" и ще бъде елиминирана всякаква възможност за всевъзможни наименования от типа Коалиция за ..., Коалиция да...

Същевременно Найден Зеленогорски се закани да съди държавата в Страсбург заради накърняване на неговата идентичност. Той заяви, че за юридически немотивираното решение на ЦИК да отмени регистрацията на дясната коалиция в Плевен ще бъдат информирани Европейския парламент, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, представителите на дипломатически мисии и посланици у нас.

Говорителят на ЦИК заяви, че днес е постъпила жалба от ДСБ срещу отказа на ЦИК да заличи регистрацията на ДСБ за изборите за президент, както и да им възстанови депозита за това.

Припомняме, ДСБ поиска заличаването, след като парньорите им от Синята коалиция сключиха предизборно споразумение за президентския вот с други формации - въпреки несъгласието на хората на Костов и създадоха нова коалиция, която бе регистрирана в ЦИК без участието на ДСБ.