Министърът на образованието Анелия Клисарова още от сряда е очаквала в министерството студентите окупатори на разговор. След като никой не е отишъл на среща, тя ги кани отново във вторник.

Все още никой не ми се е обадил, напротив, имаше едно изявление, че не искат да говорят с мен за образование, разочарована е Клисарова. Аз смятам, че за тях образованието все пак трябва да е приоритет, изтъкна тя. Просветният министър е готова да разговаря с протестиращите студенти. Да ми се обадят и да дойдат, подкани ги Клисарова.

Припомняме, „ранобудните" заявиха преди ден, че нямат намерение да разговарят си министри от кабинет, на който искат оставката.

Тя е готова да разговаря с всички студенти, независимо дали са за окупацията или против нея. Всеки млад човек има право на гражданска позиция и трябва да я изразява, но начините, по които я изразява трябва да бъдат съобразени със закона, настоява Анелия Клисарова.

Тя коментира, че докато има окупация във ВУЗ-овете реално продължава и учебният процес.
Министърът попита какво се случва с останалите студенти, които не могат да учат заради окупацията. Как ще наваксат часовете си, ще си вземат ли всички учебни занятия, допълни просветният министър.

Трябва да помислим и за учебния процес за тези млади хора, на които им предстоят например държавни изпити, каза Клисарова и допълни: „Представяте ли си да учите 3 месеца за един изпит и да не можете да се явите на него?".

Според правилниците на висшите заведения всички пропуснати часове във ВУЗ-овете трябва да бъдат наваксани. Чак тогава студентът получава заверка на семестъра.
Анелия Клисарова настоява политиката да е извън университетите. Там трябва да има академична атмосфера и да се учи, подчерта тя.

Припомняме, Академическият съвет на СУ взе решение в началото на седмицата учебната година в ректората да се удължи с толкова, колкото продължи окупацията.