В началото на лятото нашите кандидати за президент и столичен кмет ще имат „летящ старт" за изборите, убеден е Светослав Малинов от ДСБ. Той беше номиниран от ръководството на партията и прие да се включи в надпреварата.

Според кандидат-президента на ДСБ Светослав Малинов, първичните избори са постижение на демокрацията и са най-бързият начин за установяване на контакт с избирателите и то на най-ранен етап. Той добави, че е убеден, че в края на тази процедура кандидатът на „Синята коалиция" ще излезе много по-силен, отколкото ако партийните ръководства се бяха договорили помежду си кой да бъде издигнат.

За кандидатурата на СДС (Румен Христов - бел.ред.) той каза, че се отнася с уважение, тъй като това решението на коалиционни партньор. За себе си Малинов каза, че ще се опита да убеди избирателите, че би бил добър кандидат за президент и би се представил добре на вота. Той припомни, че има свои позиции за предишното правителство и неговите приемници, за енергийната политика, за отношенията с другите държави и изрази надежда избирателите да си спомнят посланията му от кампанията му за евроизборите през 2009г.

М. Андреев: „Сините" няма да са фактор на тези избори
Още...

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че до 14 май могат да се издигат още кандидатури от всеки член, всяка организация. Тогава ще се проведе вътрешният избор на ДСБ за кандидат за президент, а на 15 май за кандидат за столичен кмет.

Екатерина Михайлова подчерта, че правилата за провеждане на вота трябва да бъдат такива, че изборите да протекат като истински. „Ще настояваме да се гласува само по постоянен адрес", каза тя. От ДСБ съобщиха още, че ще бъде предвидено и електронно гласуване, както и че ще има технически възможности за проверки. Организацията ще е такава, че да не се допуска двойно гласуване и местене, посочи Екатерина Михайлова.

На днешното съвещание на „Синята коалиция" е взето решение утре работната група за изборите да започне работа по два документа - политическо обръщение и изработване на правилата за отворени избори, съобщи Иван Костов.

За кандидатурата на ръководството на ДСБ за президент, Костов изтъкна, че Светослав Малинов е един от радетелите на „Синята коалиция", че е бил кандидат на „Синята коалиция" на евроизборите и че е печелил доверието на избирателите. „Предлагаме човек, който има принос за тази коалиция, има достатъчно опит и силна платформа", заяви Костов.

Той е убеден, че никоя друга политическа формация няма да пристъпи към изборите по такъв широко демократичен начин - чрез предварителни отворени избори. „Ние вярваме в отворените избори. Въпросите, които партийните ръководства не могат да решат, трябва да бъдат дадени за решаване на избирателите", добави Костов.

Помолен да коментира действията на спецчастите спрямо задържани и да каже дали ДСБ продължава да иска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов Иван Костов категорично заяви: „Това е невъзвратима позиция на „Синята коалиция". Снетото доверие е снето доверие. Времето само добавя към мотивите за това решение, нищо не отнема".