Общественият защитник в битка срещу презастрояването на Черноморието. Мая Манолова се срещна с граждани, които я сезираха за съмнение за застрояване на защитени територии в местността "Герени", гр. Созопол, в близост до плаж "Златна рибка".

Става въпрос за продажба на имот, частна държавна собственост на Министерството на отбраната, с размер около 20 дка, който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни.

Те настояват тръжната процедура да бъде прекратена. Става въпрос за имоти, които са на апетитни места и природата е запазена в автентичния си вид, заяви Манолова.

Омбудсманът се е обърнала към премиера Бойко Борисов. Според нея малкото запазени природни площи трябва да се запазят. Продажбата на това красиво място е насрочена за 4 септември, притеснена е Манолова. Става въпрос за уникален терен, за уникално място, категорична е тя. Унищожаването на терена върви към край. Тя иска теренът да остане държавна собственост.

Очаквам премиерът да се изкаже по този казус, изтъкна омбудсманът. Става въпрос за 20 декара терен. Манолова показа снимки на имота.

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

Ще сезира Конституционния съд, ако законът бъде приет

86% от българите смятат, че Черноморието ни е презастроено. 128 са новоизникналите хотели. 101 са в района на Бургас. Трябва да се спре, според нея, с принципа всичко, което не е забранено е разрешено. Омудсманът отказа да коментира сутрешните му коментари за местните избори. Това са истински важните теми, обясни Манолова.

Общественият защитник отказа да коментира и социологическите проучвания, които й дават преднина пред градоначалника Йорданка Фандъкова.

Това, което се случва е само върхът на айсберга, убеден е Атанас Русев от "Спасете Корал". Няколко министри са проявили престъпно бездействие и не са защитили държавната земя от заграбване.

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Има рестрикции за дивото къмпингуване, но не е казано къде е възможно то

Стефан Манов изтъкна ,че търси у нас места, където няма туристически натиск. Бастисването на българското Черноморие е стигнал своя връх, убеден е българинът, който живее във Франция. Той настоява да се запазят скалите, дюните и избуялата пожълтяла трева, в която се е любил с жена си.

По думите му още през 70-те години Франция е регулирала презастрояването на крайбрежието й.

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

Законът не бил анализиран в дълбочина

Припомняме, че президентът Румен Радев разкитикува бетона, който се лее по плажовете.

На 13 юни депутатите приеха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които забраниха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни. В същото време не се забранява застрояването на плажовете.

На следващия ден - 14 юни екоактивисти протестираха срещу промените в Закона за Черноморието.

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Промяната одобри Министерски съвет

Още в началото на годината скандал предизвикаха редица строежи по Черноморието - Алепу"Арапя" и "Смокиня", което принуди и директорът на ДНСК да отиде на проверка на място. За унищожаването на дюните край "Смокиня" се стигна и до официални обвинения от прокуратурата. Тези скандали бяха затрупани обаче от разразилия се с апартаментите на властта, а после и с къщите за гости строени по оперативни програми и с европейски средства.

През април месец обаче беше сигнализирано отново за строеж по Черноморието - този път край екоплажа в защитената местност Иракли.

В началото на май месец пък отново се разгоря дискусия по темата за къмпингуването. Тогава Тома Белев от Асоциацията на парковете в Българияпоиска да се направи цялостна оценка на променяния над 20 пъти Закон за управление на Черноморското крайбрежие и анализ на прилагането му.

Симеонов плаши ГЕРБ с Троянска война заради концесиите по Черноморието

Симеонов плаши ГЕРБ с Троянска война заради концесиите по Черноморието

Упреква, че се правели подаръци на мутрите