Предстои да се реши дали ще бъде удължен мандатът на посланик Тафров. Това стана ясно от коментара на външния министър Даниел Митов, който се включи в дискусия, организирана от Центъра за дясна политика.

Не ми се занимава нито с интриги, нито с интригантски медии, които публикуват подобен тип неща, ядоса се първият ни дипломат.

Припомняме, по непотвърдена информация – опровергана от Тафров, посланикът ни в ООН работел срещу кандидатурата на Бокова и в подкрепа Кристалина Георгиева. Тафров разкрил пристрастията си пред чуждестранните си колеги в световната организация. Има призиви Стефан Тафров да бъде отзован от поста посланик на България в ООН.

Посланик Тафров си има мандат, поясни министър Митов. Той приключвал следващия месец. Предстои да преценим дали ще му бъде удължен мандатът, или, разбира се, по съвсем естествени причини, заради изтичането на мандата, той ще трябва да се върне, обясни още външният министър.

Писания, интриги много, колкото искате, определи той появата на информацията за отзоваването на дипломата.

Като интриги той определи и твърденията, че Тафров работи срещу кандидатурата на Ирина Бокова. „Не ми се занимава с интриги, честно да ви кажа. Сума ти глупости се изписаха по тоя повод. Предпочитам изобщо да не се занимавам с това”, сподели Даниел Митов.

За обвиненията на опозицията, че има партийни назначения на посланици и повечето са съветници или секретари на президента, той категорично отрече това. „Няма такова нещо като партийни назначения.Има понятието външно назначение, така е записано в закона. Това първо. И второ, има си квота, която не е надвишена много”, коментира външният министър

„Това, което е заварено от мандата на правителството преди нас, може да се направят много лесно изчисленията и да се види, че в общи линии, квотата е превишена с много малко”, допълни той. Няма подобен проблем, категоричен бе министър Митов.