Българският самолет, който заминава за границата между Либия и Тунис, излетя в 18 часа от Терминал 2 на летище София.
Той ще транспортира около 400 египтяни от летището от Тунис до Египет.

Еърбъсът е на „България еър", със 140 места на борда.

Очаква се самолетът да лети за първи път между летището в град  Джерба в Тунис и Кайро тази вечер, а утре - да направи още три полета по същия маршрут.

Самолетът ни е готов и чака, обяви по-рано днес външният министър Николай Младенов на брифинг в МС. Ще предоставим одела и лекарства за бедставщите предимно египетски граждани.

Поне 15 000 египтяни има на границата с Тунис, по данни на външния министър. Те разполагат с 6 химически тоалетни.

Премиерът Бойко Борисов коментира от своя страна, че смаолетът ни е така оборудван, че да прави по 3 курса дневно и да се помогне на максимален брой бедстващи.

Според оценката на ЕК в района се оформя голяма хуманитарна криза, тъй като там в момента са събрани над 100 хиляди бежанци. Те се опитват да напуснат Либия и да стигнат до родните си страни.

„Районът на Близкия изток е прекалено близо до нас и нито България, нито ЕС можем да си позволим хуманитарна криза от такъв мащаб там. Още повече, че все още не се вижда изход от политическата криза в Либия.
За съжаление има десетки хиляди египетски граждани, които не могат да напуснат Либия в момента. България постигна договореност с правителствата на Тунис и Египет да окажем съдействие на тази група хора" - заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

С този акт България ще се включи в организираната от ЕС евакуация на бежанците от либийско-тунизийската граница.  Както по-рано стана ясно, ЕС ще отпусне 30 млн. евро за справяне с бежанската криза в района.