•Софиянски благодари и "отряза" НСДВ-общинарите• •Станишев: Съчувствам на Софиянски и Чомаков

Церовски Политическият съвет на НДСВ подкрепя за балотажа на местните избори Стефан Софиянски за София и Иван Чомаков за Пловдив. Това стана ясно след заседанието на съвета, на което е приета специална декларация по този повод.
Припомняме: На първия тур Чомаков, ОДС събра 34% от гласовете срещу 28 за представителя на левицата Захари Георгиев

В документа се казва, че подкрепата е дадена, тъй като двамата кандидати са представили програма, близка до либералните и десноцентристки ценности.

Политическият съвет на партията подчертава в декларацията, че това решение не изхожда от конюнктурни политически интриги, а от принципната позиция за принадлежността на НДСВ към десноцентристки идеи.

Шефът на предизборния щаб на НДСВ Валентин Церовски подчерта, че обявената вчера - 30 октомври, позиция след срещата между представители на БСП и Пламен Панайотов, е лично тяхно мнение, което не обвързва с ангажимент Политическия съвет на партията.

Церовски уточни, че тъй като той не е член на съвета, не знае дали са водени преговори със Стефан Софиянски и дали кандидатът е поискал сам подкрепата на НДСВ.

Имаше достатъчно консултации и никакви преговори – в резултат на това беше взето решението. Така зам.председателят на партията Николай Свинаров коментира обявената от НДСВ подкрепа.
Той заяви, че не се притеснява, че може да се получи същата ситуация като на балотажа между Георги Първанов и Петър Стоянов.
Свинаров беше категоричен, че няма промяна в позицията на НДСВ от вчера, когато в съобщение до медиите след срещата на ръководството с Румен Овчаров беше заявено, че НДСВ няма да призовава членовете и симпатизантите си за кого да гласуват.
Не сме казвали такова нещо, подчерта военният министър. По думите му вчера е било оповестено, че се чака днешното решение на Политическия съвет. Не става въпрос за безпринципност, каза още Николай Свинаров.

Рано или късно Стефан Софиянски ще разбере, че подкрепата на НДСВ е била полезна и за в бъдеще може да се окаже взаимноизгодна. Това заяви председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев.

Запитан за разграничаването на Софиянски от НДСВ, Илчев каза, че едва ли е точно да се каже, че в навечерието на изборите стават отричания или вричания.

Според Станимир Илчев имало тактически мотивировки и реалности, които били динамични.