Ние не можем да позволим червен генерал да застане на чело на България. Такава позиция изказа лидерът на СДС Божидар Лукарски на влизане в НДК. Ние ще подкрепим кандидатът на ГЕРБ като коалиционни партньори, посочи още Лукарски, говорейки от името явно на Реформаторския блок.

Трайчо Трайков за подкрепата за Цецка Цачева:
С изненада научих за изявлението на г-н Лукарски, че съм се съгласил да дам подкрепа за кандидата на партия ГЕРБ. Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото.
(Статус във Фейсбук)

На въпрос на Нюз БГ да коментира как кандидатите Пламен Орешарски и Веселин Марешки по резултати изпреварват кандидата на РБ Трайчо Трайков, Лукарски отговори: "Не бих казал, че Орешарски е преди нас, нека да изчакаме да видим резултата, повечето екзит полове които следим ние сме преди подкрепения от ДПС кандидат".

В момента няма алтернатива на сегашното правителство като управление, коментира той.

Относно отношението на Реформаторския блок с ДСБ, Лукарски коментира, че идва от разширен Изпълнителен съвет на Реформаторския блок, където са присъствали лидерите и представителите на всички партии, включително и кандидатът Трайчо Трайков, с изключение на ДСБ. Отсъствието им Лукарски не пожела да коментира.

Според него резултатът е добър, но "без да изпадаме в еуфория". РБ запазва своето представяне от предишните избори, вярно процентно сме по-надолу, но това се дължи на високата изборна активност и на появата на популистки кандидати, които дръпнаха периферия.

240-250 хиляди ще бъде резултатът на Реформаторския блок, който се надяват да получат реформаторите от чужбина.