Имаме нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи на обществото цялостна промяна на Конституцията и модела на управление. В това е убеден Николай Младенов, бивш военен и външен министър в предишните правителства на Бойко Борисов, сега специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН.

Според Младенов предложението за нова Конституция дори е закъсняло и то е трябвало да бъде направено доста отдавна. "Настоящата ни Конституция е писана в съвсем различен исторически период. България сега е член на ЕС, след няколко години ще приеме еврото."

Не може с лекота да се отхвърлят идеи относно това как да бъде променена или по какъв начин да бъде приета.

Затова и Младенов е убеден, че трябва да има Велико народно събрание.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

"Хората излязоха по улиците с искания за промяна, а тя може да се случи, ако спокойно погледнем върху това какво трябва да бъде променено. Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Трябва да има спокоен дебат, който трябва да се случи в обществото ни", на мнение е Николай Младенов.

По думите му всяка политическа партия оттук нататък трябва да формулира своя проект, да го представи пред хората и да го защити.

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Това са ритуални танци

Според Младенов идеята да се намали броят на депутатите е много добра, но е време в българското общество да бъде и темата дали нямаме нужда от двукамерен парламент. "Ако търсим добри гаранции за прозрачност, има други модели, които трябва да бъдат разгледани", каза още бившият министър на отбраната.