Финални спорове по сделката за ЧЕЗ. Комисията приключи работа и докладва пред пленарна зала за резултатите от дейността си. Крум Зарков от БСП атакува, че данните от службите показват, че министър-председателят е бил наясно с развитието по сделката.

Според него интересно е участието на Българската банка за развитие в сделката. Всичко в тази сделка прилича на една голяма лъжа, подчерта червеният депутат.

Кой стои зад "Инерком" и Гинка Върбакова, пита Зарков. Всичко е задкулисно и всичко е мъгла, смята той. Тази мъгла застрашавала електроснабдяването на цяла Западна България.

ДПС няма да подкрепят доклада на комисията, защото сделката показвала, че правителството работело хаотично и на принципа "проба-грешка".

Кой не казва истината, попита червеният Славчо Велков.

Делян Добрев: ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач

Делян Добрев: ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач

Той предвижда, че "Инерком" няма да намери финансиране

Според Воля пък се изчистило името на Гинка Върбакова и можело скоро да се поздравим с новия собственик на ЧЕЗ.

Според Иван Иванов от БСП обаче има тежки констатации в доклада. Тази сделка засягала националната сигурност.

Рамадан Аталай посочи съмненията на партията му, че комисията ще е ефективна.

Народното събрание прие доклада на временната комисия по случая ЧЕЗ.

КЕВР пита официално за сделката за ЧЕЗ

КЕВР пита официално за сделката за ЧЕЗ

Иван Иванов обясни, че все още нямат яснота

Припомняме, че временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. Стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че ще иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.