От мен може да очаквате не просто отговорност към националната сигурност, но и особено внимание към сигурността на нацията. Не може да очаквате търпимост към корупцията и към източването на държавата.

Това заяви кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Заедно с кандидата за вицепрезидент - ген. Съби Събев, той представи пред журналисти приоритетите и вижданията си.

„Интересите на България са над всичко, но интересите на всеки българин са част от моите интереси“, заяви Трайков. Той не желае за него да гласуват „тези, които са щастливи от нивото на корупцията, и тези, които са доволни от връзкарството и беззаконието - те не търсят реформа, нито реформатори“.

Смятам националната сигурност на България за свой основен ангажимент“, посочи кандидат-президентът на РБ и допълни, че у нас погрешно тази функция се разбира единствено по линия на МВР и службите за сигурност.

Трайков обвърза националната сигурност и с други теми, поставяйки редица въпроси:
Каква национална сигурност, ако нацията е болна? Какво, ако купуваме скъпа апаратура, но няма кой да работи с нея. Каква национална сигурност при такъв размер на бедността? Нима това не създава риск от престъпност или не увеличава емиграцията и обезлюдяването на страната?

По думите му при този размер на корупцията не можем да се учудваме на хилядите бежанци, прекарвани от каналджии.
Не искам и няма да позволя България да е толкова беззащитна. Не ме интересува кой ще ме атакува, че излизам от конституционните си правомощия“, се зарече кандидат-президентът на Реформаторите.

Президентът нямал право да мълчи, съобразно силните на деня. Гласът му трябвало да се чува силно, когато законът се заобикаля. Президентът има задачата да спечели доверието и на тези, които не са му повярвали в кампанията, убеден е Трайков.
Президентът трябва да пази достойнството ни пред арогантния натиск на големи държави, свикнали да диктуват“, категоричен бе още Трайков.

Той допълни, че няма значение дали става въпрос за съюзник, освободител или съсед. България е над всичко, когато става дума за интереса на страната ни.

Особено важно, според него, е в страната ни да се знае предварително какви позиции ще се отстояват в ЕС и НАТО, а не впоследствие да бъдем уведомявани, какво са ни „наредили“ да изпълняваме, когато се върнат държавниците.

За Трайков е важно хората да не мислят, че президентът е някъде далеч на „Дондуков“.

Кандидат-президентът посочи, че мрази поговорката: „Кучетата лаят, а керванът си върви“. Керванът на страната трябва да стигне до оазис, където всеки да намери своето щастие, заключи той.

От своя страна кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев заяви, че свободата на един народ е и в силата на неговата армия, която е призвана да пази страната от всякакви рискове и заплахи.

„В тясна координация с правителството ще работим за надеждна защита на българските граници и недопускане превръщането на България в буферна зона за мигрантите“, категоричен бе той.
Заедно с Трайков ще работят още за модерна съдебна реформа и налагането на върховенството на закона.

Г-н Орешарски не е лишен от граждански права и вероятно е решил да ни каже нещо, което не ни каза, докато беше министър-председател. Така кандидат-президентът на РБ Трайчо Трайков коментира изненадващото включване вчера на бившия премиер Пламен Орешарски в битката за президентския пост.

„Г-н Орешарски направи добре, като се отдаде на академичната си кариера и това, което прави, е голяма грешка за него персонално“, заяви на свой ред реформаторът Найден Зеленогорски.
За причината за кандидатирането на Орешарски, Зеленогорски подчерта, че не е анализатор, но смята, че идеята е да се „размие пейзажа”.

„Надявам се, че в този размит пейзаж г-н Трайков и г-н Събев ще стоят доста добре“, посочи той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък коментира въпроса за кандидатурата на Ирина Бокова на шеф на ООН, като подчерта, че тя е „абсолютно компрометирана, безнадеждна от първия момент на нейното издигане“.

Кънев изтъкна, че човек, който не е отхвърлил комунистическото минало, не може да бъде кандидат на Източна Европа. Кандидат, който не отговаря на очакванията на собствения си регион, няма подкрепата на нито една държава в региона, е предварително обречен, категоричен бе Кънев.