ДПС не се меси в работите на други партии, заради политическата си култура и заради коректността в междупартийните отношения.

Това заяви в парламента Лютви Местан по повод на твърденията, че ДПС може да повлияе решително като предпочете един от двамата кандидати за президент на сините Румен Христов или Светослав Малинов.

Заявявам официално, че това е вътрешно-коалиционен проблем на Синята коалиция, за решаването на който ДПС няма никакво отношение, допълни Местан.
ДПС ще изрази официална позиция за общия кандидат на Синята коалиция, когато тази процедура бъде завършена вътре в коалицията, посочи още депутатът. Местан не очаква избирателите на ДПС да бъдат особено активни в избора между Румен Христов и Светослав Малинов.

Като симпатична спекулация от ДСБ определиха появилите се мнения за възможнен натиск от страна на ДПС във вота на сините кой да бъде техният кандидат за президент. Има хора, които са злонамерени към предварителните избори, тази злонамереност е злонамереност към Синята коалиция, към десницата, заяви Веселин Методиев от ДСБ. За мен това не е нещо ново, допълни той. На подобна злонамереност и на подобни въпроси аз съм отговарял, когато бях с по-черна коса, когато правихме изборите 1996 година, поясни Методиев.

Според сините по местата, където ДПС има влияние, ще има най-много по 1 секция за сметка на столична община, където ще бъдат разкрити 175 секции. Дори и някой да реши да оказва натиск върху изборите, то няма да има особен ефект върху резултатите, спокойни са от Синята коалиция.

Те категорично отхвърлят възможността ДПС да реши да се меси във вътрешнопартийните избори. Избирателите на Синята коалиция ще решат изборите, а не някаква спекулация, категоричен е Веселин Методиев.