„Има голяма група български граждани, които са работещи бедни", заяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Кърджали и добави, че бедността може да се намали, само кате се създадат условия за икономическо развитие.

Според министър-председателя са важни както социалните мерки, така и бизнес стимулите.

Ще насърчим реализирането на бизнес проекти по всякакъв начин, в това число, където е необходимо и финансово. Считаме, че всяка предпоставка, която създава условия за развитие на бизнеса и за растеж на икономиката, си заслужава да се подкрепя", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Орешарски заяви, че взаимоотношенията между централната и местната власт и фискалната децентрализация ще продължат да бъдат приоритет не само през следващата година, но и в рамките на мандата.

Още в бюджета за следващата година има достатъчно сигнали за вниманието, което отделяме на местната власт. Ще продължи изграждането на т. нар. пътна карта по отношение на децентрализацията. Надявам се по този начин да оптимизираме в много по-добра степен функциите, които изпълнява централната власт и тези, които изпълняват местните власти в интерес на хората", каза министър-председателят.

На въпрос за интерконекторната връзка с Гърция премиерът заяви, че се полагат усилия да се ускори изграждането й. „В последните четири години нищо не беше направено, след като имахме дори европейско финансиране", подчерта той.

Попитана за отсечката от Джебел по Коридор 9, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която придружава премиера каза, че има нужда от допълнителни строително-монтажни работи и процедури, които трябва да се изпълнят заради това, че коритото на реката се е изместило.

„Ще се опитаме или в края на тази, или в началото на следващата година да пуснем пътя", посочи министърът.