Ще водим конструктивен диалог с всички заинтересовани страни. Това декларира "Инерком". Компанията поема ангажименти за запазване на работни места, политика за ръст на доходите и запазване на социални придобивки чрез ефективен социален диалог и КТД.

Така тя отговори на въпросите, които КНСБ и "Подкрепа" зададоха в искането си за извънредно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Целта на изслушването е кандидат-купувачът "Инерком" и държавните институции да отговорят на три ключови въпроса.

"Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност, се казва в писмото на КНСБ и КТ "Подкрепа".

В отговор на запитване на "24 часа", от компанията представят намеренията си за уплавлението на дружеството след успешното финализиране на споразумението.

"Усилията ни ще бъдат насочени към устойчиво развитие на мрежата и въвеждане на иновативни технологии, които да доведат до повишаване на качеството на услугите.

Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в комисията за ЧЕЗ

Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в комисията за ЧЕЗ

Яснота за цената на тока и за работниците в дружеството искат от КНСБ и КТ "Подкрепа"

Инвестициите в изграждане и модернизация на активите на ЧЕЗ Разпределение са много важен момент, защото на практика това са инвестиции в сигурността на доставките на електроенергия и в качество на предоставяните на потребителите услуги.

Законодателството в тази област, ясно е дефинирало органите и принципите, които определят цените. Инерком България ще работи прозрачно, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания изцяло в интерес на българските потребители, както и да постигнем показателите, които Регулатора е определил за извършване на дейността. Към момента дружествата са собственост на ЧЕЗ. Ценовото заявление, което се подава до 30 март всяка година, по реда на наредбата за регулиране на цените, поставя началото на една подробно описана административна процедура, която се води от КЕВР за определяне на цените на мрежови услуги и енергия, които се одобряват считано от първи юли, когато започва всеки нов ценови период. Тази година започва и нов регулаторен период, който е тригодишен. За него ЧЕЗ вече са дали своите предвиждания за необходимите разходи за инвестиционната програма, одобрения бизнес-план и необходимите суми, които ще им трябват, за да могат да направят тези разходи.

Ние ще влезем в разпределителното предприятие при вече одобрени цени, които не сме договаряли и то за три години напред. Въпреки това сме спокойни, защото знаем, че ЧЕЗ управлява бизнеса си по нормален начин и те напълно професионално подхождат при изготвянето на ценовите заявления, по отношение на цени и инвестиции, пишат от "Инерком".

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.