Върховният административен съд отхвърли жалбата на бившия лидер на СДС Пламен Юруков срещу решението на ЦИК за регистриране на Синята коалиция за участие в изборите за народни представители.

Според жалбоподателя, ЦИК неправилно и необосновано е тълкувала постановеното на 30 май съдебно решение на ВАС.

В жалбата пише, че и от фактическа, и от правна страна е безспорно, че съдебният състав е отменил административен акт, издаден от ЦИК, тъй като същата не е разгледала по същество даденото заявление.

Според Пламен Юруков ЦИК е била длъжна да се съобрази с изложените в мотивите на съда аргументи и да проведе необходимия дебат, преди постановяването на обжалваното решение за регистрация.

Съдът днес е счел, че възраженията на жалбоподателя за липса на проведен дебат преди регистрацията на коалицията са неоснователни, тъй като от текста на приетия като доказателство препис - извлечение от протокол от заседанието на ЦИК е видно, че дебат се е състоял.

На дебата е било изказано становище, че съдебното решение е факт и е задължително за ЦИК.

От ВАС посочват, че съдът е осъществил пълна проверка за наличието на законодателни изисквания за регистрация на "Синята коалиция", поради което за ЦИК е задължително да регистрира коалицията.

По-рано днес адвокатът на Юруков Илко Стоянов заяви, че и други актове относно предстоящите избори ще бъдат обжалвани.

Бившият лидер на СДС Пламен Юруков чрез Радонов се опита да регистрира СДС за самостоятелно явяване на изборите за европарламент.

Впоследствие ВАС отмени решението на ЦИКЕП за регистрацията на СДС, направена от Пламен Юруков и Пламен Раданов. Припомняме, и Юруков, и Радонов са изключени от СДС.

Днешното решение на съда не подлежи на обжалване.