Като политически и правен абсурд Яне Янев определи идеята за налагането на мораториум върху партиите. Лидерът на РЗС коментира пред news.bg лансираното по-рано днес намерение от Алексей Петров.

От своя страна кандидатът за президент на РЗС - Атанас Семов, оприличи предложението на бившата барета като лумпенски популизъм.

Янев беше категоричен, че в света не съществува термин „мораториум върху политически партии". Съветвам т. нар. екип на Алексей Петров да си направи труда да провери дали някъде в Европа съществува нещо подобно, изтъкна лидерът на партията. В тази връзка той подчерта, че един от символите на демокрацията е именно политическият плурализъм.

Ако в Европа чуят за това предложение, това ще е знак за тях, че някой се опитва да изгради шизоиден режим, продължи лидерът на РЗС.

Нещо повече, според него подобна идея показва непознаване на законите и на самата конституция. Колкото и кусури да има нашата конституция, ние все пак сме правова държава, допълни Янев и подчерта, че идеята на бившия сътрудник на ДАНС е велико безумие.

По този начин той коментира и готовността на бившата барета да инициира събирането на подписи за налагането на мораториум. Това с подписи не става, посочи  Янев, подчертавайки отново ролята на конституцията.

Ивайло Калфин също не одобрява призиви за ликвидиране на партиите.

Партиите са в основата на демократичното общество, заяви той на пресконференция на „Позитано" 20, помолен да коментира днешния призив на Алексей Петров за мораториум върху политическите формации.

Калфин посочи, че предпочита друг подход и не трябва да се върви към еднолична власт чрез ликвидиране на партиите.

Нека да видим какво могат да направят партиите, заяви бившият външен министър.