На Коалиционния съвет в Министерския съвет обсъждат партийните субсидии. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дойде да търси разумно решение, както обяви той самият на влизане.

Възможно е да не постигнем общо решение, подчерта Симеонов. Според него разговор за субсидиите трябва да има. Много прибързано бяха взети решения, затова е нужен по-мащабен диалог, изтъкна лидерът на НФСБ.

Десислав Чуколов от партия "Атака" дойде на заседанието на Коалиционния съвет, за да убеди партньорите си по темата със забраната на абортите. Над 70 аборта на ден се правят в България, смутен е националистът. Има хора, които прибират по 150 лева от тези аборти, подчерта Чуколов.

За абортите трябва да се разговаря, смята той. "Атака" обаче ще разговаря за субсидиите. Хората на Волен Сидеров не харесват идеята на ДПС за външно финансиране. Това е все едно да работиш на две места. Не става така, категоричен е Чуколов. Трябва да се намери такова решение, така че да се изчисти политическата система. 

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Ако падне тавана за финансиране на партиите, бизнесът ще помага само управляващите

Припомняме, на 13 юни след дебати в пленарна зала предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. бе прието на първо четене.

Междувременно БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

В петък, 21 юни, се очакваше депутатите да гласуват на второ четене проекта за намаляване на субсидиите. Това обаче се отложи, защото в НС не е постъпил доклад от бюджетната парламентарна комисия.

Омбудсманът Мая Манолова заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

Стъпката за намаляването на партийната субсидия стана след като се разбра, че вместо 11 лева партийна субсидия, партиите са получавали по 13, 23 лв. на глас. Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Години преди това бе отлагана темата за цената на един глас.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

В същия ден председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че няма нарушение при определяне на партийните субсидии.