Приятелски съвет към основния си опонент в президентската битка Росен Плевнелиев отправи кандидатът на левицата Ивайло Калфин - да се откаже от PR-услугите на премиера Борисов. Според Ивайло Калфин Плевнелиев е бил поставен в неудобна ситуация от Борисов с това изказване.


На пресконференция в партийната централа Калфин изрази пред медиите щастието си, че най-после има основен опонент. Той обаче отправи критики към начина, по който ГЕРБ са избрали своя кандидат-президент - по пътя за Перник. Това беше еднолично решение на Бойко Борисов, констатира Калфин.

Ексвъншният министър в правителството на Станишев покани Росен Плевнелиев на дебати за президентските правомощия, за стратегическите виждания за развитие на страната.
„Аз съм готов", посочи Калфин.

Той иска да обсъди с основния си опонент приоритетите на България, които според него са свързани с ежедневието на българските граждани, със здравеопазване, работни места, доходи, екология, образование и условия за бизнес.

Ивайло Калфин отправи предизвикателство към Плевнелиев, заявявайки, че е готов на дебат с него по тема Регионална политика. Регионалната политика не е само магистрала, изтъкна Калфин.

Той също така изрази притеснение, че Бойко Борисов иска институциите да мълчат. Затова и премиерът според него се е прицелил в президентската институция. Единствената цел на ГЕРБ е президентската институция да замлъкне, смята кандидатът на БСП да президент.

Ивайло Калфин също така е притеснен и от квалификацията на премиера, че Росен Плевнелиев е експерт. Притесненията на Калфин идват от съдбата на други експерти на Бойко Борисов - Румяна Желева, Калина Илиева и вече бившите двама здравни министри - Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова.

Кандидатът на БСП посочи, че не се притеснява от другия фаворит според социологическите проучвания Мегелна Кунева. „Основният ми опонент е господин Плевнелиев. Не се притеснявам от госпожа Кунева", заяви Ивайло Калфин.

Той подчерта, че два пъти се е изправял на избори срещу нея и два пъти я е побеждавал - през 2005-та, когато и двамата са кандидати за народни представители от Русе и през 2009-та - на изборите за евродепутати.

Ивайло Калфин съобщи, че на пленум тези дни на столетницата ще бъде обявен и вицепрезидентът. Калфин уточни само, че той ще е ярка личност, която няма тепърва да се утвърждава.