След 10 минути, в 15 часа, започва извънредното заседание на Комисията по външни работи в парламента, на което ще бъде изслушана министър Генчовска. От "Продължаваме промяната" обаче имат подозрения, че новото мнозинство на ДПС и "Възраждане" ще поиска заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани.

От "Продължаваме промяната" ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол, заявяват от пресцентъра на партията.

Малко преди това Председателски съвет, проведен в парламента, завърши без изявления, а председателят на комисията Венцислава Любенова енигматично покани репортерите да "видят какво ще стане" на комисия.

Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Той се надява в най-скоро време НС да вземе решение по темата за РСМ

Припомняме, че вчера френското предложение за регулиране на отношенията между България и Република Северна Македония влезе в комисията по външна политика в Народното събрание, която обаче вчера отложи заседанието си по искане на ДПС и ГЕРБ, тъй като няма внесено становище от Министерски съвет. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пълната подкрепа за проекта, но пък от ДПС изпревариха ГЕРБ и първи внесоха документа за разглеждане в Народното събрание. 

На 15 юни 2022 г., след поредица от твърдения от страна на "Има такъв народ", а и на президента Румен Радев за водене на паралелна външна политика, Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония да бъдат директно внасяни в Народното събрание.

След призив на "Продължаваме промяната" външният министър Теодора Генчовска свали грифа Секретно от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

А Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание

Тази сутрин пък отново предложението на френското председателство на ЕС доведе отново до нажежаване на страстите в Народното събрание с разменени реплики между "Възраждане" и Христо Иванов.