Трябва да отчитаме, че ескалацията на военните действия (в Израел) съдържа огромен потенциал за глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Затова очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хиляди хора в региона на Близкия Изток.

Така коментира актуалната геополитическа ситуация президентът Румен Радев. Той взе участие в церемония по присвояване на първо офицерско звание на военни лекари, провела се във Военномедицинската академия в София.

Държавният глава призова за разум и от двете страни в конфликта, за да се избегне ескалацията. Но не само: "Много е важна своевременната реакция на ООН и цялата международна общност, за да може да има деескалация, защото напрежението расте с часове и вероятността да бъдат въвлечени и други участници съвсем не е малка".

Има изградена организация и ясни планове за подсилване на югоизточната българска граница с Турция с военнослужещи и за взаимодействие между МВР и МО, коментира още Радев.

Тагарев сигурен, че Израел ще влезе в Газа, засилваме охраната на границата

Тагарев сигурен, че Израел ще влезе в Газа, засилваме охраната на границата

Той присъства на церемония връчване на пагоните на първите курсанти военни лекари

"Въпросът обаче не е само до това да изпращаме военнослужещи. По време на служебното правителство инициирахме създаване на целева оперативна група, с която във взаимодействие на нашите служби за сигурност с другите служби на сигурност да разкриваме финансово-оперативните центрове (за нелегален трафик на хора)".

Държавният глава коментира и актуалната политическа ситуация и неуспешния вот на недоверие срещу кабинета "Денков". Според него е било очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, крепящи го, били "много по-силни от всички имитации на реформи и приоритети".

"Големият проблем е, че управляващите имат не една, а две програми. Първата, законодателната такава на управляващото мнозинство, се изпълняват с, мога да кажа, спорна ефективност и като количество, и като качество. Защото тази програма е видна от онзи запис - за овладяването на институциите. (...) И всичко това се маскира в едни шумни, ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото постоянно генерират евроскептицизъм".

Денков критикува Радев, че на закъсняла среща за сигурността не е поканил партийни лидери

Денков критикува Радев, че на закъсняла среща за сигурността не е поканил партийни лидери

Според Денков срещата, а и загрижеността на държавния глава определено е закъсняла

Питайте премиера, лаконичен бе Радев на въпрос как ще коментира частичния бойкот от страна на представители на изпълнителната власт на срещата по въпросите на националната сигурност, свикана на "Дондуков" 2 преди дни.

Президентът отвърна и на думите на Борисов, че в последните години в армията не е направено нищо, освен да бъдат "произвеждани генерали". "Аз поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени, какъвто е случаят с някои лидери на партии", язвителен бе Радев.

Силният човек на "Дондуков" 2 отсече още - няма война между президентството и Министерския съвет, а имало неразбиране от ответната страна как функционират институциите.

Денков готов да чуе всяка конструктивна критика

Денков готов да чуе всяка конструктивна критика

Опозицията се опитва да заблуди хората

По-късно от президентството оповестиха информация за участието на държавния глава участва в тържествената церемония по присвояване на офицерско звание на курсантите от специализация "Медицинско осигуряване на въоръжените сили" на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" във Варна По думите на Радев без ефективно и иновативно здравеопазване не можем да бъде поставена и изпълнена нито една значима национална цел. 

Снимка 637776

Източник: пресцентър Президентство

В словото си пред курсантите президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия открои важността на специалността "военен лекар", която повишава способностите за медицинско осигуряване на Въоръжените ни сили в условията на растящи предизвикателства пред средата на сигурност в международен план. "Връчването на първо офицерско звание е преди всичко отговорност, която за вас ще се измерва всеки ден със здравето и живота на военнослужещите и на гражданите на България", изтъкна той. "Като военни лекари вие ще трябва да сте готови да излагате на риск дори вашия живот, за да спасявате живота на другите", посочи Румен Радев.

Снимка 637775

Източник: пресцентър Президентство

По думите на държавния  с професионализъм са били разработени съвременни учебни планове и програми зглаваа нуждите на специалността, а първият випуск военни лекари е получил възможност да използва най-модерния симулационен център на Балканите, създаден именно в България. Той благодари на преподавателите и ръководителите на програмата, които развили у младите офицери дух на родолюбие, дисциплина, любознателност и непреклонност пред трудностите и същевременно демонстрирали прозорливост с решението да бъде създадена такава специалност, и то в период, когато сигурността на Европа е изглеждала непоклатима.