Американските или френските избори може да бъдат хакнати, но не и нашите. Това увери проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия по повод предстоящия местен вот на 27 октомври.

Той обясни, че у нас резултатите от изборите ще се обработват на изолирани машини, които не са свързани по никакъв начин с мрежата, поради което е невъзможно да бъде извършена хакерска атака. Събраните данни пък ще стават окончателен резултат едва след като минат през решение на Общинската избирателна комисия. Разяснението на проф. Константинов беше по повод въвеждането на мобилно приложение, което ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете.

По думи на проф. Константинов единствената разлика за предстоящите избори ще бъде обемът на информацията - цели 66 партии ще се съревновават за гласа на българина.

Социолог и политолог очакват сериозна битка на изборите в смесените райони

Социолог и политолог очакват сериозна битка на изборите в смесените райони

На последните кметски избори през 2015 г. резултатите бяха екстремни

Запитан дали съществува формула, че колкото по-сложни са изборите, толкова повече възможности за манипулации има, той призна, че по-сложните системи неизбежно са по-уязвими и са по-склонни да варират. Проф. Константинов все пак изрази надежда, че няма да има сериозни затруднения при обработката на резултатите.

Сложността на предстоящия местен вот той илюстрира с изборите, които трябва да направи даден гласоподавател в определено населено място - за общински кмет, районен кмет, кмет на населеното място, общински съвет и преференция за кандидат за общински съвет, т.е. общо пет, от които единият е преференция.

По отношение на обстоятелството, че на много места има само по един кандидат, той направи сравнение с Царство България, където при подобна ситуация избори изобщо не са се провеждали.

В малките населени места местни коалиции решават изборите

В малките населени места местни коалиции решават изборите

В градовете границата ляво-дясно е ясна

Тъй като в момента няма минимум гласове, за да бъде изборът валиден, стига само един глас, за да бъде избран, останалите може и да са невалидни, обясни настоящата ситуация проф. Константинов.

На въпрос дали на избори с преференция последният може да стане първи, той бе категоричен, че първият в листата е "много добре защитен". Според него евентуални размествания може да има от втория нататък за разлика от европейските избори.

Той изрази мнение и че би било по-добре да се разреши да се съобщават временните резултати от изборите.

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Българите с право на глас - 6 227 901 души