Близо 30 преподаватели от ВУЗ-ове в страната излязоха на мълчалив протест пред Народното събрание с Конституцията на България в ръка.
Те бяха подкрепени в инициативата си и от толкова на брой студенти. Преподавателите обясниха, че символично всеки от тях държи Конституцията, тъй като в България се нарушавали основни права.

„Видяхме това миналия вторник, когато студентите ни бяха бити", коментира пред News.bg преподавателят в Богословския факултет на Софийския университет проф. Калин Янакиев. По думите му преподавателите протестират и срещу неимоверното присъствие на полиция около НС в дни, когато депутатите имат пленарно заседание.

Според проф. Янакиев изглежда, че управляващите са се самохипнотизирали, че срещу тях се готви метеж или преврат.

Запитан от News.bg, как ще коментира твърденията, че на ранобудните студенти се плаща да протестират, проф. Янакиев определи тези обвинения като несериозни и смешни. „Ако някой имаше пари да плаща за 160 дни протест, щеше да ги даде на изборите, за да спечели властта", анализира преподавателят.
Той увери, че протестиращите преподаватели получават единствено регламентираните си трудови възнаграждения, а студентите, които не работят, разполагат единствено със стипендиите си.

Протестиращите седнаха за една минута на жълтите павета точно пред огражденията на парламента, като вдигнаха високо Конституцията и учебници по конституционно право.

Полицейското присъствие зад оградата бе необичайно засилено за ден, в който депутатите не работят и не са в сградата.

Протестната акция се осъществява по същото време, в което в Ректората на Софийския университет се чества патронния празник на ВУЗ-а и навършването на 125 години от неговото основаване.