Полицейската агресия на 12-ти ни амбицира още повече. Ще продължим окупацията на Ректората на Софийския университет и на НС. Това заявиха „Ранобудните студенти" на пресконференция в емблематичната 272 Аудитория на най стария ВУЗ у нас.

Протестиращите младежи съобщиха, че утре от 11 часа ще започне поредният им протест, който ще бъде около всички входове на НС. Студентите призоваха контрапротестиращите да се преместят от храм-паметника „Св. Александър Невски" пред Министерски съвет или Президентството, за да не се стига до никакви конфликти.

Младежите бяха категорични, че опитват да се борят мирно за бъдещето си в България, но управляващите с действията и разпорежданията си към МВР предизвикват агресия.

Студентите коментираха и така наречения списък с опорни точни, съдържащ инструкции към депутати от БСП какво да говорят в изказванията си за протестите. Младежите определиха това действие като жалко, като студентката от НАТФИЗ Светла Вълчева заяви, че веднъж се опитала да отиде на контрапротеста, за да види за какво става въпрос, а там й казали, че не е в списъка на контрапротестиращите и не я допуснали в групата.

Няколко студенти, които са били в първите линии на окървавения протест от вторник разказаха подробно как полицията е действала агресивно към тях без повод. Йордан Салов разказа, че вечерта се опитал да изтръгне една от решетките, след което е бил задържан и вкаран в полицейски бус, където са го набили и са му иззели всички вещи. После пред очите му набили друг мъж с мотива, че е напсувал полицай. Студентът се оплака, че след като е бил отведен в Първо районно, час и половина не му дали да се види с адвоката си, а после не ги оставили да говорят насаме.

Друг младеж се оплака, че вчера сутринта полицаи, отказали да се легитимират, са го търсили на домашния му адрес без заповед за арест или призовка. Студентите разказаха още, че на протеста във вторник всички служители на реда са били без знаци за легитимация, както е задължително и в отговор на питане защото нарушават закона, служителите на реда са заявили, че го правят, защото протестът е незаконен.

Студент от Журналистическия факултет на СУ разказа и как полицаи са влизали в сградата, без да искат разрешение от ръководството с мотива, че искат да ползват тоалетната. Стана ясно обаче, че те са проверявали личните документи на студентите и не са допускали в сградата тези, които са носили значка с логото на „Ранобудните студенти". Подобно на незаконно нахлуване в територията на ВУЗ е имало същия ден и в Националната художествена академия. Там ректорът веднага е помолил служителите на реда да си тръгнат, но те са престояли в двора цял час.

Младежите категорично заклеймиха всички актове на насилие срещу тях и заявиха, че МВР не изпълнява ролята си на институция, която защитава гражданите, а изпълнява чужди заповеди и интереси.

Те призоваха всички граждани да си вземат утре отпуск или болничен и да подкрепят техния процес.