Можем да очакваме рекордна избирателна активност на българите извън страната на президентските избори. Това обяви на брифинг един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов. Този извод той направи на база на рекордния брой постъпили заявления за гласуване извън България.

Постъпили са общо 34 090. Най-много са подадени за Великобритания - 7106. За Турция са постъпили 6587, за Германия - 3508, а за САЩ - 2933.

Общият брой постъпили заявления от дипломатическите и консулските представителства са 3743.

Общият брой потвърдени заявления от дипломатическите и консулските представителства са 2193. На 15 октомври ЦИК ще вземе решение, с което да определи местата за избирателните секции в чужбина, както и броят им. На 16 октомври Външно министерство следва да изпрати обобщени данни за списъците.

На 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства образуват секциите за гласуване в съответните страни и следва да публикуват списъците за гласуване на гражданите, подали заявление за гласуване извън страната. 22 октомври е крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът, в който хората с увреждания могат да заявят желание за гласуване чрез подвижна избирателна секция.

Жалбата от Инициативен комитет за издигане на независим кандидат Светослав Витков и независим кандидат за вицепрезидент Иван Велков е отхвърлена от ВАС. Тя бе срещу решението на ЦИК, с което регистрацията на кандидатите беше заличена. Това каза по време на брифинга говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

За квадратчето "Не гласувам за никого" отново бе разяснено, че гласът влиза в изчисляването на избирателната активност. Не се брои обаче като глас за определен кандидат.

Жалбите и сигналите, подадени от граждани за участие в изборите или национален референдум, са за периода от 1 до 11 октомври общо 40, като 6 от тях са свързани с подписки за националния референдум, а 34 за изборите. Изпратени са до Комисията за защита на личните данни.

Днес е получено и писмо от комисията, която изисква от ЦИК предоставяне на пълната информация за всички регистрирани политически субекти за участие в изборите и референдума, включително и представените подписки. От 10 септември до 12 октомври пред ВАС са обжалвани 24 решения на ЦИК, обясни Нейкова. По думите й 20 от тях са потвърдени, а 2 са върнати от ВАС за ново произнасяне, 2 имат частична отмяна.

ВАС е отхвърлил жалбите на партия Единна народна партия, Сдружение "Съюз на издателите в България", "Офмедия" и "Уеб граунд" ООД срещу решение от 8 октомври за реда за предоставяне на медийни пакети, обявиха от ЦИК. Отхвърлена е и жалбата на кмета на Столична община и ГЕРБ срещу решението на ЦИК, кметът да сключи договор с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините на изборите в район "Младост".

Три видеоклипа, част от разяснителната кампания вече се излъчват. Готвят се и печатни материали, както и обучителни материали за СИК как да подхождат при предоставянето на бюлетините за президентските избори и референдума.