Трима основни претенденти ще има на предстоящите президентски избори - на ГЕРБ, БСП и обединената десница. Това заяви по време на пресконференция в Добрич кандидатът за президент от СДС Румен Христов, цитиран от БТА.

Според него кандидатът на обединената десница ще е алтернативата. "Приемам като основен опонент кандидата на БСП, а като основен конкурент - кандидата на ГЕРБ. Имам куража да вляза в надпревара и с Бойко Борисов. За мен ще е предизвикателство и чест да се състезавам с министър-председателя на България", каза Румен Христов.

Той припомни, че СДС е единствената партия, освен БСП, която е печелила два президентски мандата.

"След лошото управление на Георги Първанов е ред на СДС", каза Румен Христов и допълни: "За да станеш хазяин на "Дондуков"2, трябва да имаш много сериозен опит. Мисля, че възрастта ми е предимство, защото младите президенти показаха, че мислят какво ще правят след края на мандата си."

Най-важното за него като президент ще е да се подобри благосъстоянието на българските граждани. Той каза, че ще посвети мандата си на това българските граждани да станат достойни европейски граждани и по доходи.

Румен Христов ще се яви на вътрешни избори срещу „президентското" предложение на СДС Светослав Малинов, което ще определи кой ще е кандидатът за президент на сините.