Гласувах за промяна в България, защото страната има нужда от промяна. Това заяви кандидатът за президент на СДС Румен Христов, който точно в 10.00 часа тази сутрин дойде във 2-ро СОУ „Акад. Емилиян Станев"и упражни правото си на глас във вътрешните предварителни избори в Синята коалиция.

Много ми се иска стотиците хиляди хора, които през годините подкрепяха синята идея, да се почувстват отново българи, заяви той на излизане от училището, придружен от неговата съпруга и дъщеря му.

Христов заяви, че очаква една голяма активност, „защото многото граждани, които биха подкрепили десния кандидат днес ще му дадат една сериозна преднина и самочувствие пред останалите по време на същинския избор.

Винаги има риск, така СДС-кандидатът коментира решението си да се включи в предварителните избори. Той допълни, че вече има опит с подобни избори през 1996-1997 година, когато те бяха спечелени от Петър Стоянов, който в последствие зае поста на държавен глава.

По отношение на средствата, вложени в кампанията, съпровождаща този предварителен вот, Христов подчерта, че СДС са отделили съвсем оскъдни финансови средства, тъй като се заложили на кампанията „Лице в лице."

Аз смятам, че подкрепата трябва да се поиска лично от избирателите, а не да заливаме улиците с плакати и билбордове, допълни той.

Румен Христов не очаква днешното гласуване да бъде манипулирано. „Нямам опасения от манипулации, тъй като вотът касае основно десни избиратели," заяви той и допълни, че дори и да има някакви хора, които ще гласуват с тази цел, те няма да са повече от 1-2%.

Не сме молили за подкрепа извън десницата. Това са наши състезания и целим да активизираме десния електорат, категоричен бе той и подчерта, че няма как останалите политически формации да подкрепят кандидата на СДС, както се говореше през последните дни, тъй като тези партии ще имат свои кандидати на същините избори.

В заключение Румен Христов каза, че битката ще бъде между кандидатите на ГЕРБ, БСП и Десницата.