Европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. Това е заявил президентът Румен Радев на среща със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония Владо Бучковски.

От два дни Бучковски е в България, като вчера той се срещна с лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и с външния министър Екатерина Захариева, а тази сутрин и с премиера Бойко Борисов. Днес с обща позиция излязоха и евродепутатите от ГЕРБ, СДС и ВМРО. 

Държавният глава е посочил, че страната ни остава открита за партньорство и очакваме "неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ" да покаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност.

Румен Радев е уверил, че България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но, по мнението му, не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна.

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

Пред Владо Бучковски държавният глава е посочил, че българското общество е изключително чувствително към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония по отношение на двустранните отношения. Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените медии, промяната на съдържанието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически паметници и в музеи, ще бъде реален принос в изграждането на добросъседски отношения.

България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз.

Румен Радев призова за активен двустранен диалог на всички равнища между България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и разбирателство, да бъдат търсени работещи решения.

Обща бе позицията, че приятелството между гражданите от двете страни на общата граница трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво. "Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси", заяви Владо Бучковски и призова сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.

В Politico излизат със защита на македонска история и език

В Politico излизат със защита на македонска история и език

В РСМ им писнало тяхната идентичност да се подлага на съмение на всяка крачка

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена преди по-малко от месец, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза - че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

Мицкоски: Заев търгува македонската идентичност с България

Мицкоски: Заев търгува македонската идентичност с България

След последното заседание на Комисията

Междувременно премиерът само в последните десетина дни направи няколко взаимно изключващи се изказвания или както коментира журналистът Коста Заев: Зоран Заев е обърнал плочата". В изказванията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.