"Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор." Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за включването на началника на кабинета си Иво Христов в предстоящите избори за български представители в Европейския парламент от листата на БСП.

Румен Радев подчерта, че според българската конституция гражданите имат правото и свободата да се кандидатират за изборни длъжности. "Това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим", заяви президентът, но отклони въпрос какви мотиви е изложил пред него Иво Христов, когато е обявил решението си за се кандидатира на ЕП. На втори такъв въпрос държавният глава заяви: "Питайте него (бел.ред Иво Христов)."

Припомняме, че само преди четири седмици президентът Румен Радев обяви създаването на Стратегически съвет, който се оглавява от началника на кабинета му - Иво Христов.

В Президентството имало оголен нерв, който водел извън границите на страната

В Президентството имало оголен нерв, който водел извън границите на страната

Това намекна приближеният до ГЕРБ десен анализатор Георги Харизанов

Румен Радев посочи обаче, че не е снемал доверието си от Иво Христов. Според държавния глава България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес, особено в условията на все по-динамична европейска среда.

Румен Радев коментира накратко и напрежението, което се създаде в Габрово след побоя, който нанесоха трима цигани на продавач в магазин. Според Радев гневът на хората е разбираем, след като цели поколения в България са израснали с чувство за безнаказаност.

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата. Според него трябват да се приложат два паралелни подхода - от една страна, безкомпромисно и твърдо прилагане на закона и от друга страна, борба със социалните причини, които водят до престъпност - ниското образование, липсата на трудова заетост и липсата на отговорност пред обществото.

Президентът е във Велико Търново за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.
Пред журналистите там Румен Радев заяви, че създателите на първата ни конституция са оставили завети за политическата мъдрост и за народния суверенитет, както и най-важното - законите да се правят от народа и за народа. "Ще пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд", заяви държавният глава.