Ние сме готови на компромис, но това в никакъв случай не означава компромис с ГЕРБ. С тези думи лидерът на РЗС Яне Янев коментира пред БиТиВи вчерашната си среща с премиера Бойко Борисов.

Въпреки че беше запитан натоятелно 5-6 пъти дали той лично ще гласува за Росен Плевнелиев, Янев не отговори категорично „да" или „не" : „Вие да сте чули, че подкрепяме Росен Плевнелиев. Да сте видели да веем знамена за Росен Плевнелиев", обърна се той към водещата.

Съвсем категоричен обаче беше, че той по никакъв начин няма да „гласува за протежето на Гоце, за кандидата на Доган, а България по никакъв повод не трябва да позволи той да спечели."

Атанас Семов във Фейсбук:

"Хора, моля Ви, спрете се и се успокойте! И дума не може да става за каквато и да било подкрепа от РЗС за ГЕРБ! Отричам го категорично! Някои от реакциите показват колко лесно се манипулира общественото мнение чрез медиите. Не е ли просто очевидно колко изопачена е информацията! И колко абсурдно би било да подкрепим Плевнелиев?! То е просто лишено от смисъл, моля Ви за малко разум."

Янев поясни, че преди две години РЗС са скандирали „Спрете Доганизацията" и няма да се откажат от тази си цел. По думите му Ахмед Доган не може и не трябва да бъде определящ фактор при избора на държавен глава. „Не може някой си Ахмед като онбашия да се разпорежда с хората, като че ли са му роби. Страната няма нужда от Георги Първанов 15 години да седи в президентския стол чрез протежето му Калфин", подчерта още лидерът на РЗС.

Въпросната среща в Министерски съвет той обясни с това, че като опозиционна партия те са отишли при премиера, за да обсъдят важни теми като Бюджет 2012, доходите на хората, разбира се засегната била и темата за президентския вот. „Недейте обаче да си интерпретирате нещата така, както ви изнася", призова Янев и допълни, че в момента има много документи и законопроекти, по които още от утре Народното събрание започва да работи.

Запитан какво всъщност е допринесло за този обрат в отношенията с Бойко Борисов, след като до преди няколко дни „готвеха" неговото уволнение, Яне Янев поясни, че за обрат не може да се говори. „Българският народ не пожела да уволни Бойко Борисов, но ние не сме слепи и виждаме какво става в държавата."

Той призна, че по време на срещата с Бойко Борисов е споделил с него, че има негативно отношение към кандидата на ГЕРБ за „Дондуков" 2 и че се познава и е работил добре само с Маргарита Попова. Лидерът на РЗС не пожела обаче да каже каква е причината за този негативизъм по отношение на Плевнелиев.

Янев припомни, че преди дни от ДСБ са изразили своята подкрепа за Росен Плевнелиев, подчертавайки че това не означава подкрепа ГЕРБ. "За мен ГЕРБ е 99.99% Бойко Борисов и 0.01% Цветан Цветанов и всички останали", заяви лидерът на РЗС и изцяло обвини за хаоса при избирателния процес Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

„Станахме свидетели на една безобразна вакханалия и ако се съберат достатъчно доказателства, ние ще поискаме касиране на тези избори", допълни още Янев.

За пример на нарушени по време на първия тур на изборите той даде „засечените" лично от него депутати от ГЕРБ в софийската ОИК, които по думите му не само, че са носили чували с бюлетини, са разполагали и с протоколи под индиго, които се различавали драстично от тези, с които разполагали застъпниците на съответните партии.

Яне Янев бе категоричен, че ще продължат да изнасят данни за нарушения и корупция. Във връзка с това той направи прогноза, че след всичките сигнали, които са подали за председателя на СОС Андрей Иванов, включително и последните за нови корупционни схеми при покупко-продажба на имоти, за закупуването на яхти, той ще се раздели с председателския пост.