Прокуратурата и следствието трябва да излязат от съдебната власт. Тази позиция пред синдикатите изрази Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" на среща в централата на КНСБ.

Върху тях трябва да има по-съществен парламентарен и граждански контрол. Освен това според Михайлова трябва да се съкрати мандатът на главния прокурор и върховните съдии.

От "Синята коалиция" смятат, че главен прокурор на страната трябва да се избира от НС с квалифицирано мнозинство. Изцяло премахване на депутатския имунитет, както и на кандидат-депутатите, е друга мярка, която предлагат сините.

Според Михайлова са необходими трудови съдилища, които да се произнасят в най-кратки срокове.

Това, което може да се направи още е повече граждански инициативи, освен референдумите, смята Михайлова. Така според нея хората ще се включат повече в управлението.

България произвежда аутсайдери, които след това се възпроизвеждат, пак създавайки аутсайдери. Тази позиция пък изрази Йордан Нихризов от "Синята коалиция"

Според него трябва да се работи повече в сферата на образованието и да се гарантира достъп до образователната система на децата. Той подчерта, че по-голямата част от безработните са неграмотни или ниско образовани.