Вотът не може да се контролира, стига хората да не го позволяват. Възможно е на някои по-прости хора да им бъде внушено, че гласът им може да бъде контролиран и той действително ще бъде контролиран, но това е по причина, че те го позволяват.

Това коментира в сутрешния блок на БиТиВи проф. Михаил Константинов.

По думите му, една баба, която е била жертва на измама, може да повярва, че вотът е контролиран. Прийомът е чисто психологически и манипулацията постига успех сред по-простите хора.

Според него номерата на бюлетините са били „голяма дивотия" и законодателят се е изложил с това решение.

Проф. Константинов изтъкна още, че ако мислим, че нещо става, то става, но това става само в нашите глави, не и в действителност. Никой няма да следи и да контролира бюлетините. Според него събирането на личните карти на циганите се прави с цел да се внуши на масите, че ги следят.

"Не знам дали двата български танка също не съпровождат бюлетините. Ако ги нападне чужда армия, какво ще правим", попита иронично професорът.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова също смята, че няма как да се контролира вотът и това е просто една масова истерия. От ЦИК посъветваха избирателите да не се поддават на тези внушения. Ако секционните комисии си вършат правилно работата, няма да има проблем, добави тя.

Нейкова отново разясни начина на гласуване. Всяко различно отбелязване от "Х" или "V" ще прави бюлетината недействителна.

Според Линка Тонева, програмен директор на "Прозрачност без граници", е било изключително важно да има силна разяснителна кампания за гласуване преди изборите. "Ние се оттеглихме от обществения съвет заради липсата на комуникация, а не заради съмнения за контролиран вот. Серийният номер, който присъства в бюлетината, е притеснителен. Трябва изрично да бъде спазена разпоредбата как се процедира с този отрязък", коментира представителката на "Прозрачност без граници".