"Намираме се в много сложна ситуация". Така лидерът на СДС Мартин Димитров коментира резултатите, ден след първия тур на изборите за държавен глава и местна власт.

Пред медиите, събрани в централата на партията той сподели, че е искал тази битка да бъде негова.

Чувствам се направо подтиснат, защото много исках аз да водя тази битка. Знам, че Румен Христов щеше да ме подкрепи", коментира Мартин Димитров. Припомняме, синият лидер е на 34 години, което не му дава право да се кандидатира за държавен глава.

Намираме се в сложна ситуация, в която СДС и партньорските партии имаме между 8 и 10 % на местните избори и четири пъти по-малко на президентски избори. Отиваме на 31 балотажа в страната в общини, което ни прави трета политическа сила в това отношение. На първи тур спечелихме три областни града и отиваме на балотаж в още два", каза Димитров.

Ключов въпрос е защо този вот от около 300 хиляди за нас не отиде и за президент", допълни още той. По думите му партията е дала приоритет на местните избори и от това е загубила кандидат-президентската двойка. „Проблемът трябва да се търси в нас на първо място", призна Димитров самокритично на пресконференция в централата на партията.

Като втора грешка лидерът на СДС отчете, че за президентските избори не може да се наложи човек, който предварително не е популярен. „В тази среда няма смисъл да се участва, освен ако не направиш много дълга кампания", коментира още той.

Димитров изрази притесненията си от това, че за предизборните кампании са похарчени много пари. По думите му ГЕРБ са похарчили толкова, колкото всички партии през последните 20 години. „Нямаше дръвче без плакат на ГЕРБ. Това беше изключително скъпа кампания", допълни още лидерът на СДС.

Като друг проблем, довел за ниския резултат на СДС, Димитров посочи и факта, че партията му е била единствената с различни номера за местни и президентски избори. „Различните номера се оказаха голям проблем. Много по-сериозен проблем, отколкото ние очаквахме", коментира още той.

По отношение на ЦИК и работата на комисията, лидерът на светло-сините смята, че там беззаконието започва да взема заплашителни размери. Освен това според СДС удължаването на изборния ден е абсолютно грубо нарушение на изборния кодекс и резултатите на тези избори подлежат на обжалване.

Лично аз съм изненадан от резултата на ГЕРБ на тези избори. Видях гладни, бедни хора, които обвиняваха ГЕРБ за това положение", коментира Димитров. Най-голямата изненада за него обаче е в община Видин.

Поемам отговорността за този лош резултат. Разочарован съм. Името на Румен Христов през последните 3 години беше свързано с ДПС, но от там не получих никаква подкрепа. България има нужда от коректив и той може да бъде СДС", коментира кандидатът за президент на сините Румен Христов.

Той посочи, че е влязъл в много тежка битка, но в личен план не е спечелил нищо. Той заяви категорично, че за него няма проблеми да си депозира оставката от ръководните длъжности, които заема.

Христов поздрави първите двама с най-добри резултати, които в неделя ще се изправят един срещу груг на балотажа и призова - „Нека по-добрият победи".

По отношение на ОДС Мартин Димитров коментира, че целта е била партиите да преглътнат различията и да застанат обединени зад една фигура. „Това широко дясно обединение, което искахме да се получи, не стана", констатира лидерът на СДС. Той е убеден в нуждата от консолидация на десницата.

Тези избори ни дават страхотна почва за анализ. Можем да видим резултатите в общините, в които сме се явили сами, може да анализираме и общините, в които сме се явили в коалиции с други партии", посочи още той.

„Ако СДС не се беше разцепило преди 7 години, може би нямаше да има Бойко Борисов", коментира още Мартин Димитров. Той сподели, че за него не е фикс идея да бъде лидер на СДС. „Няма да оставя партията. СДС и десницата ще бъдат фактор на следващите парламентарни избори", убеден е Димитров.

Той каза, че очаква раждането на нова дясна партия и това е била целта на явяването на Меглена Кунева на тези избори. Според него обаче тази нова дясна партия няма да е автентична.

По отношение на двамата кандидати за президент Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, Димитров каза, че и двамата са за проекта Белене. „Това беше целта и успяха да я постигнат", заяви лидерът на СДС.

Той подчерта, че в неделя ще отиде да гласува, тъй като винаги го прави обаче не пожела да сподели кой от двамата кандидати ще подкрепи.

Прошко Прошков е много качествен човек. Заслужаваше да бъде кмет на София. И Фандъкова, и Кадиев не могат да се мерят с неговия опит. Всички нас в София ни чакат тежки години", коментира Димитров местния вот в София.