Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е доволен, че президентът Румен Радев се е коригирал и е подписал указа за Младен Маринов. Иначе, по думите му, следвала война на институциите напук.

Радвам се, че е надделял здравният разум, похвали националистът държавния глава. Обединените патриоти ще подкрепят новите министри.

Иначе лидерът на "Атака" изказа недоволоството си от това, че Румяна Бъчварова е шеф на кабинета на премиера. По думите на Сидеров близки до нея атакували правителството.

Макар и без да назовава конкретни имена Волен Сидеров има предвид оттеглянето на първия предложен за поста на Ивайло Московски зам.-икономическия министър Александър Манолев, който се оттегли от номинацията и се мотивира с нежеланието си да влиза в обяснителен режим със статия в изданието "Капитал".

Президентът подписа указа за Младен Маринов
Обновена

Президентът подписа указа за Младен Маринов

И пусна критичен коментар във фейсбук профила си

И председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изказа задоволството си от развитието на ситуацията около освобождаването на главния секретар Младен Маринов.

"Тази сага вече приключи", отчете заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след подписания президентски указ.

Радвам се, че разумът надделя, изтъкна той.

Според Цветанов войната между институциите била затворена страница. Дори конституционалисти казали, че тази съгласувателна процедура за освобождаване на Младен Маринов била излишна.
Според Цветанов се е стигнало до тази ситуация, защото държавният глава слушал своите съветници и затова заемал хард позиция.

Нека имаме уважение към всяка една институция, призова той. Цветанов припомни, че всички предишни президенти са идвали в Народното събрание, уважавали са институциите и са правили изказване пред депутатите.

Депутатите още чакат президентски указ за Младен Маринов
Обновена

Депутатите още чакат президентски указ за Младен Маринов

Внесени са документите за съгласуване, информираха от "Дондуков" 2

Припомняме, неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Същия ден обаче рокадите в правителството бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе избран Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в правителството, първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник.

Вчера обаче стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанови на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.

Тази сутрин в парламента продължаваха да чакат указа, като с оглед на подписването му, се очаква гласуването на новите министри да стане утре.