симеон сакскубургготскиНа въпрос дали НДСВ ще подкрепи евентуална номинация на Меглена Кунева за предстоящите президентски избори, бившият премиер Симеон Сакскобургготски каза, че първо тя сама трябва да реши в какъв формат да се яви на изборите - дали ще е издигната и подкрепена от инициативен комитет, или ще потърси подкрепата на НДСВ или друга политическа партия.

Бившият премиер подчерта, че Кунева има добри качества като политик: „Тя е наистина качествен човек с голям опит", коментира още той. По думите му, президентът е лицето на една държава пред света. Той увери, че Меглена Кунева е добре позната в Европа. „Аз лично съм свидетел на това", допълни още Симеон Сакскобургготски.

На въпрос дали самият той би се кандидатирал за президент, той отговори лаконично: „Благодаря Ви за комплимента на моята възраст".

Помолен да коментира евентуална кандидатура на премиера Бойко Борисов за поста държавен глава, Сакскобургготски препоръча на медиите да се обърнат към самия министър-председател. „Това е много личен въпрос", каза още той.

На въпрос кого би подкрепил, ако на изборите един срещу друг се изправят Бойко Борисов и Меглена Кунева, той отговори с усмивка: „Нека да стигне до там работата".

Сакскобургготски беше на конференцията на Балканския политически клуб по повод 10-тата годишнина от създаването му.

Симеон Сакскобургготски коментира политическия тон у нас и припомни какъв е бил той по негово време. Той препоръча тонът в политическите изказвания да бъде по-умерен.