Синята коалиция започна новия политически сезон със съвети към кабинета „Борисов" за подобряване на икономическата политика на страната.

„Ако искате икономиката да не бъде изтощена докрай, мерките срещу монополите и за защита на конкуренцията трябва да са най-важния ви приоритет," заяви Мартин Димитров от парламентарната трибуна.

Той изрази безпокойството си от нарастването на цените и безработицата, както и влошаването на всички икономически показатели. По димите му, всичко това е резултат от неуспешната икономическа политика на ГЕРБ.

От Синята коалиция обаче са забелязали и една друга тенденция, а именно, че кабинетът поема нов популистки път - пътят на леви решения. „Разумните хора знаят, че с леви решения не може да се излезе от кризата. Всички леви предложения, които ви се налагат ще досъсипят бизнеса. Не знам кои са гениите на тази политика, но това е най-голямата грешка," посъветва управляващите Димитров.

Той не пропусна да засегне и темата с монополите. Според него случващото се с цените на горивата е скандално, а България няма конкуренция, като причината е, че в страната няма конкуренция.

Безработицата оттук нататък е проблем номер едно на България. За първи път след 96-та година, когато управляваше Жан Виденов, през летния сезон няма спад в безработицата. Това означава, че няма свободен ресурс, а бизнесът издъхва, обобщи съпредседателят на Синята коалиция, допълвайки, че приоритет на властимащите трябва да бъде разкриването на нови работни места.

Димитров е силно обезпокоен и от факта, че в момента безработни са хора с образование, от българската интелигенция: „Аз им се чудя на ГЕРБ - искате ли да продължавате да управлявате, след като младите хора си отиват."
Според него, за да се предложи работа на младите специалисти, трябва парите от европейските проекти да се инвестират в дейности, които да гарантират заетост.

Чувам добрите намерения на министър Дончев за усвояването на тези пари, ама няма резултати. На фона на цялата криза ние да не можем да усвоим европейските пари говори за глупава некомпетентност, коментира синият депутат.

Естествено темата за референдума за Белене също намери място в декларацията на сините в началото на политическия сезон. Според тях допитването до народа не трябва да съвпадне с датата на изборите, а трябва да се направи още тази есен. Въпросът пък трябва да е „Съгласи ли са българските граждани да плащат два пъти по-скъп ток от Белене?"
Нека да го направим тази есен, а не да го отлагаме и да има едно надлъгване в последния момент на датата на изборите, призова още Димитров.

Относно Изборният кодекс той апелира да бъде приет през октомври, за да се знаят по-рано правилата. „Всеки, който се опитал да мишкува е загубил. Вижте колегата Станишев - той въведе мажоритарните кандидати и сега няма нито един."