С музикални изпълнения на квартет „Мистик" и Васил Петров, с развявани сини знамена и изявления на лидерите на ДСБ, СДС и техните кандидати за столичен кмет и за президент Синята коалиция откри предизборната си кампания в столицата.

Тържеството се състоя в градинката на Кристал, откъдето преди 22 години, както припомни синият кандидат за кмет Прошко Прошков, започнаха демократичните промени. По думите му сега една олигархична шайка, обградила министър-председателя се разпорежда с всичко, свободата се е превърнала в слободия, няма никакъв ред, нито конкуренция, дребният бизнес няма достъп до общински проекти.

Прошков заяви категорично, че Синята коалиция е единственият политически субект, който може да се противопостави на ГЕРБ и на БСП.

Прошков разказа каква е разликата между офицерите от времето на социализма и царските офицери - че едните казват винаги напред, а царските офицери - след мен, и заяви пред насъбралото се множество в градинката „След мен, за да променим този град и да променим тази страна", след което последваха бурни скандирания „Победа, победа".

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви подкрепата си за Прошков и разсея съмненията по отношение на това къде е Синята коалиция за президентските избори, като призова всички да гласуват с номер 4 за Румен Христов. „Това е политическата позиция, търсеща единство - да се съберем, да се свием в юмрук, за да постигнем резултати", заяви Костов.

Той каза, че единственият начин да настъпи промяна в София е ГЕРБ да не управлява този град и призова всички да гласуват така, че Прошко Прошков да отиде на балотаж.

Никакъв Стефан Софиянски и никакъв Кадиев нямат шанс да спечелят балотажа", заяви още Костов и подчерта, че истинската алтернатива и единственият от друго тесто е Прошко Прошков.

„Нямат шанс другите да сменят управлението на София, няма шанс държавата да тръгне да се оправя, ако промяната не започне от столицата", добави Костов.

Другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров също призова за подкрепа на Прошков и на Христов, а основният опонент определи като една ламя с две глави - ГЕРБ и БСП.

Кандидатът за президент Румен Христов заяви категорично, че СДС стои зад Прошко Прошков и вярва в победата му.
Той също подчерта, че България има нужда от промяна и направи аналогия с 1997-ма година. Христов изтъкна, че е посетил над 180 общини и каза, че положението е тежко - висока безработица, ниски доходи и пенсии, висока битова престъпност, в малките населени места - битов терор, монополни цени.

Синият кандидат президент подчерта, че България има нужда от президент демократ.