Депутатите единодушно решиха да възложат на Сметната палата да извърши одит за законосъобразността на определянето и отпускането на допълнителната бюджетна субсидия от партиите, към които независимите народни представители са декларирали принадлежност.

Срокът на проверката ще е до 30 октомври, съобщи БиТиВи. Одиторите ще проверяват как Министерството на финансите е определяло и разпределяло субсидията в периода от 5 юли 2009 г. до 30 юни 2011 година.

Депутатите задължиха Сметната палата да предостави на парламента докладите за одитите на политическите партии за 2010 г.

Предложението за приемането на това решение направиха от Синята коалиция, като под искането са се подписали 57 народни представители от почти всички парламентарни групи, посочи при представянето му Иван Иванов.

По него редакционни предложения, свързани със задачата и със срока на проверката, направи Менда Стоянова от ГЕРБ.

Припомняме, още преди ваканцията на парламента Синята коалиция изпрати писмо до председателя на Сметната палата Валери Димитров за изясняване на въпросите, свързани с държавната субсидия, отпускана на политически партии, и въпроса с разпределянето й.