Основният ми опонент е Бойко Борисов, заяви Стефан Софиянски, който на обедно парти с медиите обяви официално кандидатурата си за кмет на столицата.

Аз имам амбицията да възстановява независимостта на града, подчерта той. И аз строях, и Бойко строи, изтъкна бившият кмет и допълни, че важното е какво ново ще бъде направено за столицата на България.

Той подчерта, че в предишните кметски битки, в които е участвал, на първи тур не е имал под 130 000 гласа. Това ще бъде трудно, посочи обаче Софиянски и добави, че не очаква да спечели от първи тур. Въпреки това той прогнозира, че 100 000-120 000 гласа ще са му достатъчни за балотаж.

Трябва да има закон за София, смята още кандидатът за кмет. В този закон по думите му, ясно трябва да личи стратегията за адекватно развитие на града като европейска столица. Необходимо е да се регламентира и териториалното разделение на града.

Иван Антикаджиев описа стария нов кандидат за кмет Стефан Софиянски като човек, роден в бурно демократично семейство. По повод появилите се критики, че Софиянски събира „стари муцуни", Антикаджиев изтъкна, че „Стари муцуни" е най-добрата българска група, в която Георги Минчев обединил най-добрите наши музиканти. Нашият Гошо Минчев е Стефан Софиянки, подчерта той.

Антикаджиев обясни, че на партито не са рязани лентички, защото вече са изчезнали от магазините. Той изтъкна, че днес ОДС обявяват кандидатурата за кмет на Софиянски, а  в близките дни и за други отговорни постове.

Да работиш за града, в който си роден и обичаш, е достатъчно силно предизвикателство, заяви пред гостите си Стефан Софиянски.

Кметската работа няма свършване, категоричен бе той и допълни - тъкмо откриеш една линия на метрото и мислиш за следващата, тъкмо направиш ремонт на един булевард и мислиш за ремонта на следващия, тъкмо ремонтираш Халите, почваш да мислиш за ремонта на Банята.

Софиянски си поставя за цел да обедини кметовете за независимостта на местната власт. Кметът трябва да тегли държавата напред, подчерта той. Софиянски вече си е направил планове за първия ден след изборите: На работа за хубава София.

Обявяването на кандидатурата на Стефан Софиянски събра на елитното парти агент Тенев, Евгений Бакърджиев, лидера на КТ Подкрепа Константин Тренчев, Тошо Тошев и други. Неотлъчно до кандидата за кмет беше и дъщеря му Ива Софиянска.

За доброто настроение на приятелите и гостите на кандидата на ОДС се погрижи струнен оркестър.

Припомняме, Софиянски изкара три последователни мандата като столичен градоначалник, прекратявайки третия през 2005 година, тъй като бе избран за депутат в 40-тото Народно събрание и съпредседател на парламентарната група на коалиция Български народен съюз (заедно с Мозер и Каракачанов).