По никакъв начин това не е предизборен ход,това е антикризисна идея.

Така премиерът Сергей Станишев коментира, цитиран от БиТиВи, решението на министерски съвет да намали заплатите на министрите. Няколко пъти той подчерта, че тази мярка е част от поредицата антикризисни стъпки на кабинета в условията на финансова криза.

Станишев уточни, че намаляването с 15% на възнагражденията ще обхване заплатите на министрите, заместник-министрите, областните управители, заместник-областните управители и на всички политически назначения в изпълнителната власт.

По думите като част от тази антикризисна мярка ще бъдат намалени и средствата за командировки и както сам ги описа всички „възможни играчки" за администрацията, които не са крайно необходими.

Всички знаем, че кризата ни засяга, няма къде да се скрием, заяви министър-председателят. Според него другите варианти пред правителството при вече проявилата се криза са били неприемливи.
Има няколко изхода - или да се снишим и да не правим нищо, като оставим всичко на следващото правителство, или да орежем социалните разходи и да увеличим доходите, което за мен е неприемливо
, коментира премиерът. 

По думите му, с тези мерки кабинетът цели гарантиране заплатите на хората в публичния сектор за втората половина на  годината. За мен е важно да спазим социалните си ангажименти, отбеляза Станишев

Запитан как ще коментира твърденията, че двете икономически програми - тези на  ГЕРБ и тази на БСП крадат една от друга, Станишев отговори: „ Аз честно казано не гледам много сериозно на икономическата програма на ГЕРБ. Защото всеки трябва да бъде съден по делата", допълни той.

Тези си думи премиерът обясни, с даденото през 2005-та година обещание от Бойко Борисов София да придобие облика на Виена. Вие ходил ли сте във Виена, отправи ироничен въпрос министър-председателят към водещия Бареков.

Коментирайки още състоянието на столицата, Станишев изтъкна ролята на кризисния щаб за почистването й.
Софиянци видяха разликата след  почистването, отбеляза премиерът и продължи - видяха, че може да се чисти по-добре и по-бързо.

Премиерът обаче остави без коментар вчерашното решение на Върховния административен съд, с което решението за сформиране на  кризисен щаб от МС бе обявено за нищожно.

Слава Богу, ГЕРБ няколко пъти си смениха програмата, коментира още Станишев и продължи - отказаха от се безумната идея да приватизират НОИ.
Що се отнася до идеята за изграждане на т. нар, индустриални паркове, която е основна в програмата на ГЕРБ, премиерът заяви, че тя отдавна се реализира от правителството. Вече са избрани инвеститори и са определени местата за тяхното изграждане.

Запитан дали е склонен на дебат с кмета на София, Станишев отговори: „В чисто човешки план искам да му пожелая скорошно оздравяване. Що се отнася до дебатите, това е световна практика, но те се правят цивилизовано", допълни премиерът.
А не да се стреляме от храстите и да си говорим чрез медиите, изтъкна той.

По думите, му хората искат да чуят посланията, идеите и програмите на политическите лидери. По всяка една тема съм готов да дебатирам с Борисов, категорично заяви Станишев.

Той допълни, че нежеланието на лидера на ГЕРБ да участва в подобен тип разговор е обидно не за самия него, а по-скоро за хората.
Винаги съм готов на едни сериозен дебат по идейни неща, уточни Станишев, пожелавайки още един път на столичния кмет „бързо оздравяване и малко повече кураж".

Що се отнася до предстоящите избори премиерът коментира, че България има нужда от стабилно мнозинство и най-вече бързо сформиране на правителство, което има ясна програма, ясни стратегия.

По думите по-лошият вариант за страната ни ще е правителство, което не е достатъчно компетентно и не разполага с ясна програма.
Най-лошият вариант за страната ни според премиера ще е несформиране на кабинет и провеждане на повторни избори.
Представете си до късната есен само политическо друсане на страната, прогнозира Станишев.

Смятам, че трябва  да се постъпи много отговорно и бързо, допълни той.

В ефира на БиТиВи Станишев призна, че е допускал  грешки в ролята си на министър -председател.
Пред четири години бях много по-слаб, заяви той. След което добави, че по време на мандата си е  натрупал много опит, учил се от грешките си. Въпросът е сега имаме ли възможност за експерименти.

Коалициите и форматите ги решават гражданите. Всеки един от нас прави своя избор за бъдещето, отбеляза още той. Станишев допълни, че е силно притеснен от политическата конфронтация, реваншизма, „разделението на народа на наши и ваши", които според него са обхванали политическия ни живот.

Що се отнася до твърденията, че на тези избори се очакват силни манипулации на вота Станишев заяви, че подобен тип изказвания идват най-вече от опозицията и показват нейната слабост.
Той подчерта, че още преди месеца е дал нареждания на ДАНС и МВР, съвместно с прокуратурата „да ударят превантивно" търговията с гласове и в сега се радва, че те изпълняват нарежданията му.

Премиерът изтъкна, че нито на него в качеството му на министър-председател, нито на някой от БСП и през ум не му е минавало да участва в търговия с избирателни гласове.

В края на разговора той призова хората да приемат резултатите на вота,такива, каквито са. Българските граждани заслужават честни демократични избори и ние ще направи всичко, за да ги гарантираме, допълни премиерът.