Ако предложенията за социална реформа в сектор Сигурност и отбрана бъдат приети в Народното събрание, ще видим как ще е без полиция в страната ни. Това се закани на пресконференция в КТ „Подкрепа" председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов.

Той се изправи пред представителите на медиите, за да обясни проблема и да очертае „страшния" сценарий веднага след сутрешната си среща с министъра на финансите Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Пред Министерство на финансите се събират на спонтанен протест полицаи от цяла София.

Припомняме, вече приети от Министерски съвет извънредни промени в проекта за Бюджет 2016, които засягат сектор Сигурност и отбрана, отново „изправиха на нокти" полицаите у нас. След като миналата зима полицаи и служители на затворите протестираха заради бюджет 2015, през май-юни месец дадохе и сериозен отпор на подготвяната социална реформа.

Попов разясни, че през правителството е минал по-различен проект за държавния бюджет от първоначално представения и обсъдения на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) или новите текстове са минали на някакво неясно заседание и по някакъв неясен начин.

В новия вариант за бюджет се появяват нови параграфи в преходни и заключителни разпоредби, които ще променят седем закона, касаещи секторите Сигурност и Отбрана. „Посяга се изключително грубо на социални придобивки на служителите в сектора", обобщи проблема председателят на синдиката на МВР.

Недоволството на полицаите е породено от идеята за съкращаване на обезщетенията при напускане - „вместо по една брутна заплата за всяка прослужена година, но не по-вече от двайсет, МВР служителите да получават по половин брутна заплата за прослужена година, но не повече от десет". Друго ключово изменение премахва допълнителното възнаграждение за прослужено време.

Обяснението на финансовия министър е било, че заплатите няма да бъдат намалени, но просто няма да растат за новите служители. Сред рестрикциите на финансист номер 1 е и намаляването на порциона за полицаите от 120 лева на 80 лева.

Колегите започват да подават заявления за напускане още от петък вечерта. Чуваме, че ще си тръгнат пожарникарите, граничните полицаи от границата от Турция, заедно с бежанците", обяви Валентин Попов и потвърди появилата се информация за напуснали двама директори на дирекции в МВР, които са хвърлили оставки още в петък следобед.

„Със сигурност не е останала областна дирекция на МВР, в която да не са започнали да напускат хора", убеден е още Попов. Той предположи още, че прогнозата за напускането на 25 на сто от състава на силовото министерство може да се окаже дори и оптимистична.
Големият проблем е вече пълната загуба на каквото и да е чувство за сигурност на работещите. Ние не можем да си планиране живота за следващите шест месеца и това е най-страшното за нас", обясни шефът на МВР синдиката.

Най-страшното за народа обаче ще е това, че първи ще си тръгнат именно оперативните служители, които са хората на улицата, стана ясно още от предупрежденията му. „Тогава или министерството ще трябва да започва да затваря участъци на районни управления в страната, или ще трябва да командирова служители от по-големите поделения", отсече Валентин Попов.

Той разкри и някои подробности от срещата във финансовото министерство, като например това, че е споделил на вътрешния министър, че нещата могат да излязат извън контрол. „Тя ни каза, че като човек ни разбира, но като министър трябва да се опита да стабилизира системата", разказа Попов.Той обяви още, че ще поискат и среща с премиера Бойко Борисов. „Да, ще има протести. Много скоро ще започнат тези протести", заключиха синдикатите.

Служителите на затворите пък поканиха финансовия министър Горанов да посети един затвор, за да се запознае с условия на работата, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно - да боядиса стените на една от стаите.
Да не забравяме, че на латински minister означава „служител", припомнят надзирателите.