Вотът на есен е пред провал. За това алармира лидерът на РЗС Яне Янев по време на пресконференция в централата на партията.

Той изтъкна, че причината за това е казус с кмета на Гълъбово Николай Тонев. Янев поясни, че Тонев е отстранен от поста през септември 2009 година, но не е с прекратени правомощия. Временно кметските задължения се изпълняват от зам.-кмета.

Тонев е отстранен временно от поста, тъй като срещу него се води разследване. Той дойде на днешната пресконференция на РЗС, за да обясни защо проблемът на една 13-хилядна община може да провали изборите наесен.

Тонев разказа, че е отстранен от поста по незнайни причини. По думите му на 15-ия ден от управлението на ГЕРБ, той е извикан на среща в Министерски съвет при премиера Бойко Борисов. На нея присъствали и Цветан Цветанов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Тогава те му обяснили, че трябва да разреши спор за имот между община Гълъбово и американска компания, която иска да инвестира в общината.

На следващия ден след тази среща Тонев бил извикан в икономическото министерство при министър Трайков, заедно с председателя на Общинския съвет на Гълъбово Янка Петрова, представители на НЕК и американците.

По време на тази среща Трайчо Трайков го заплашил, че ако излезе от кабинета му без да е разрешил въпроса, министърът ще използва всички лостове на властта, за да разреши този спор.

Още на другия ден в кабинета на кмета нахлули двама следователи, които му връчили призовка за разследване срещу него за това, че прекалил с употребата на служебната кола на общината. От този ден нататък започнали поредица от безумни, по думите на Тонев, разследвания срещу него. Прокуратурата го „проучвала" и за нарушение в размер на 30.87 лева.

Две години обаче на Тонев не е връчен обвинител акт. Седем пъти той е искал да бъде възстановен на поста си. Прокуратурата не го връщала с аргумент, че може да попречи на разследването.

Заради тези безумици няма как да бъдат проведени избори в община Гълъбово. По закон кметът организира провеждането на изборите в общината. Именно той назначава общинските избирателни комисии, секционните избирателни комисии и подписва избирателните списъци. Зам.-кметът няма тези правомощия, стана ясно по време на пресконференцията.

Освен това заместникът на Тонев, заради промените в Кодекса на труда, е излязъл в отпуск до края на годината, тъй като е имал да взима 200 дни годишен отпуск.

Николай Тонев посочи, че и вчера членът на ЦИК - Бисер Троянов, пред БНР е обяснил, че казусът „Гълъбово" може да провали изборите наесен.

Яне Янев обаче съзря тайния замисъл на управляващите. Според него в Гълъбово ГЕРБ вижда „вратичка" ако техният кандидат за президент губи изборите, да използват този казус, за да бъдат обявени изборите за недействителни.

Ще станем за смях пред ЕС, притеснява се лидерът на РЗС. Затова той иска спешна среща с главния прокурор Борис Велчев, който да предприеме незабавни действия за разрешаване на този проблем.

По думите на Янев Цветан Цветанов е обявил персонална война на Тонев, защото на предходните местни избори той отказал да бъде кандидат на ГЕРБ.

От РЗС посочиха още, че казусът „Гълъбово" е в нарушение и на Конституция, тъй като се лишават хората от избирателни права - нещо, гарантирано по право в основния закон на страната.