БСП се възпротиви на едно от указанията на ЦИК, според което партиите трябва да се регистрират само с пълно или само със съкратено наименование, съобразно съдебната им регистрация.

Това според социалистите ограничава свободата на участие на политическите формации в изборите, като на практика е дискриминиране на партиите в изборния процес.

От Позитано коментират, че ограниченията, които Изборният кодекс поставя в процедурите по регистрация на партиите за участие в изборите са много по-големи от досега действащите изборни закони и от познатата действаща политическа практика.

Новото изборно законодателство трябваше да улесни гражданите в гласуването и да се изчистят всички неясноти в законите, за да се избегнат злоупотреби с власт и манипулиране на изборните резултати.

За жалост това не се случва, заявяват от БСП, съдейки от всички досега изкуствени пречки и манипулации, които ГЕРБ и нейните кметове създават при регистрацията на партиите за участие в изборите и в преговорите за съставите на ОИК и СИК в цялата страна.

Припомняме, преди дни ЦИК уведоми кметовете на общини, както и партиите и коалициите от партии, участващи в провежданите от кметовете консултации за съставите на общинските избирателни комисии, че парламентарно представените коалиции от партии - „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" и „СИНЯТА КОАЛИЦИЯ", представят при консултациите решението за образуване на коалицията от партии, подписано през 2009 г., за участие в парламентарните избори за 41-во Народно събрание.