ЦИК ще направи всичко, в рамките на нейната компетентност и промените, които ще бъдат приети, да бъде проведен нормално изборният процес. Това увери на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод ремонта на Изборния кодекс, с който депутатите се захванаха в последния момент.

Андреев обаче подчерта препоръките на Венецианската комисия - че не е добре 6 месеца преди изборите да се променят правилата, по които са насрочени.

По въпроса дали по-големият брой секции в чужбина би оскъпил изборния процес, от ЦИК изтъкнаха, че план-сметката се утвърждава от Министерския съвет. "След като промените в ИК станат факт, ако са свързани с допълнителни дейности, които изискват финансиране, надяваме се, че МС ще реагира и ще бъде обезпечено изпълнението на закона", коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Ремонтираха Изборния кодекс
на живо

Ремонтираха Изборния кодекс

По отношение на секциите в чужбина и опцията "не подкрепям никого"

В ЦИК са постъпили предложения от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за увеличаване на секциите на някои места.

В 307 секции, разположени в 71 държави, ще се гласува на президентските избори.

От една на две са увеличени секциите в посолството на Берлин. Увеличение на секциите има и в Мюнхен - от 1 разкрита първоначално на 3, Франкфурт - 2, Мадрид - 3 секции, вместо 1, Виена - от 1 на 2 секции.

Поради липса на достатъчно гласоподаватели, ЦИК е взела решение да закрие секцията в Джакарта. Само 5 лица са заявили желание да гласуват там и членовете на ЦИК са преценили, че това е свързано с нецелесъобразни разходи. Остава обаче секцията в Сингапур, където ще може да се гласува.

С екзит полове ще бъдат ангажирани две социологически агенции, които са се регистрирали - "Алфа Рисърч" и "Галъп интернешънъл". 4 наблюдателски организации с около 70 наблюдатели ще участват в изборния ден.

Определени са и 500-те секции, в които ще се гласува машинно. Те ще бъдат разположени във всички 31 района на страната. От ЦИК обясниха, че машините са подобни на тези, използвани за предходните избори.

Оспорено е решението на ЦИК за определяне на местата в държавата и броя на избирателните секции за гласуване извън страната, обяви Камелия Нейкова. Делото е насрочено за утре. За периода 12 - 19 октомври са постъпили общо 5 жалби срещу решенията на ЦИК.

За неправомерно използване на данни има 6 жалби и сигнали за една седмица. Една от жалбите е свързана с националния референдум, а 5 касаят изборите. 6-те жалби са препратени по компетентност на Комисията за защита на личните данни.

22 октомври е последният ден, в който избирателите с трайни увреждания, които не могат да отидат до избирателната секция, могат да подадат заявление в общинската администрация за гласуване с подвижна кутия. Тогава изтича и срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес.

Вече са готови и разяснителните материали. Подготвени са брошури в джобен формат, информационен лист за гласуване в чужбина и такъв за гласуване за президент и вицепрезидент, и на националния референдум. Те ще бъдат разпространени със съдействието на Български пощи, в офисите на НОИ, Агенцията по заетостта и местата, където има повече хора.