20-тата национална конференция на СДС в НДК завърши с протестно шествие срещу ЦИК. Акцията на десните е провокирана от отказа на ЦИК да регистрира за участие в изборите кандидатите за кметове на СДС в Плевен и в Монтана - Найден Зеленогорски и Златко Живков.

Припомняме, освен това ЦИК допусна до регистрация и коалиция „За Зеленогорски", която няма нищо общо със синия кандидат за пореден кметски мандат.

По целия път от НДК до сградата на ЦИК делегатите и техни симпатизанти развяваха знамената на СДС, а щом стигнаха до комисията започнаха виковете „Оставка! Оставка!", подкрепяни от мощния „вой" на вувузели.

Протестиращите издигнаха плакати с призивите: „Искаме правото и да избираме. Оставете избора на хора", „Без служебни победи".

Група протестиращи носеше голям плакат с портрета на плевенския кмет Найден Зеленогорски. Самият той се присъедини към написаното на един от плакатите - „ЦИК=Цирк."

Пред сградата на комисията Зеленогорски заяви, че ЦИК се е превърнала в послушен инструмент за смачкване на демокрацията."Няма да го позволим", категорично заяви той, а изказването му беше прекъснато от мощните викове - „Победа! Победа", „Оставка! Оставка" и „СДС, СДС".