Двамата руски дипломати, които бяха обявени от България за "персона нон грата" заради шпионаж, са напуснали страната в определения 48-часов срок, предаде БНТ.

Припомняме, имената на уличените в шпионска дейност служители на руското посолство са Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов.

Прокуратурата се въздържа от коментар за руските шпиони у нас

Прокуратурата се въздържа от коментар за руските шпиони у нас

Да не се препрочитат прессъобщения

В петък прокуратурата съобщи, че ДАНС е водила разследване срещу първи секретар на руското посолство и служител в търговското представителство. Те обаче не могат да бъдат обвинени, защото имат дипломатически статут. Руският посланик Анатолий Макаров спешно бе извикан в петък в МВнР, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. От Министерството на външните работи дадоха срок от 48 часа двамата да напуснат страната ни, а Макаров обеща той да бъде спазен.

Русия скочи срещу "неприятелска" България за изгонените руснаци, видя провокация

Русия скочи срещу "неприятелска" България за изгонените руснаци, видя провокация

"Запазваме си правото да предприемем ответни мерки"

На 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, след което МВнР го обяви за персонал нон грата и даде срок за напускането на страната. През декември месец Москва предприе реципрочна мярка, като връчи нота на българския посланик в Русия Атанас Кръстин.

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

От прокуратурата също съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружествата на Гебрев. На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за издирване с червена бюлетина. Последва и реакция от страна на говорителя на руск