Със 110 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, предложени от управляващото мнозинство.

Веднага след гласуването се събра на заседание правната комисия, която трябва да подготви промените за второто четене идната седмица.

36 депутати бяха "против", а 8 въздържал се.

Хората ще намерят как да ни изгонят оттук, убеден депутат реформатор

Хората ще намерят как да ни изгонят оттук, убеден депутат реформатор

Със сопата ли ще е, тоягата ли ще е, павето ли, доматите...

ДПС се опитаха да осуетят гласуването, искайки поименна проверка на кворума, която показа обаче, че в зала са необходимият брой депутати.

Припомняме с гласуваните промени пада ограничението за 35 изборни секции, но само в страните от ЕС.

Освен това прословутото квадратче "не гласувам за никого" с промените ще се брои в резултата за мажоритарните избори - президентски и местни, но не и за парламентарните.

Очаквано, по време на дебатите страстите бяха разпалени. От ДПС обявиха коалицията за "семейство Адамс" и ги обвиниха, че изтръгват правата от гражданите.

От БСП пък определиха промените като насилване на Конституцията. Промените Стоилов определи като спорни и противоречащи от конституционна гледна точка. От една страна те се чудят как да се оправдае задължителното гласуване и как едно право да се трансформира в задължение, което Янаки Стоилов определи като "насилие над Конституцията". Вторият спорен въпрос е за секциите - Конституцията прокламира, че всички български граждани имат еднакви права.