СДС представи своите решения за справяне с тежки ситуации и кризи, в каквато се намира в момента страната ни. По време на пресконференция в централата на партията лидерът на партията Мартин Димитров представи кандидатите за президент на страната и кмет на София - съответно Румен Христов и Владимир Кисьов.

Димитров подчерта, че Христов е част от въвеждането на Валутния борд и справянето с жанвиденовата криза, а Кисьов е важна част от евроинтегрирането на страната. По думите му двамата имат недовършена работа - да направят доходите в България европейски.

Мартин Димитров е категоричен, че хората имат нужда от президент, който като види национализация на пенсионни фондове, да реагира, а не да се стига до сегашната каша. По думите му кашата сега е пълна и отговорността носи премиерът. Синият лидер смята, че връщането на парите обратно на пенсионните фондове ще коства изключително голям хаос.

От своя страна Румен Христов заяви, че България има нужда от промяна и че тя може да бъде осъществена от представители на автентичната десница, защото те нямат вина за случилото с последните 10 години. „Реформите спряха през 2001 година, а те са необходими,"категоричен е той.

По повод стартиралата вече президентска предизборна битка Христов каза, че около 60% от нещата, казани от Меглена Кунева били заявявани и от него в предизборната му обиколка из страната. По думите му това са десни разсъждения. Той изрази недоумение, че се казват от неидентифициран кандидат, който заявява, че не иска партийна подкрепа.

Кандидатът за столичен кмет Владимир Кисьов заяви, че предлага откритост, публичност, правила и ред, за които лично ще отговаря. Той подчерта, че познава проблемите на София и знае как да бъдат решени, а гражданите на София не могат и не трябва да плащат повече по-високи данъци и такси.

Кисьов обеща да намери нови приходоизточници.

По време на пресконференцията лидерът на СДС коментира кандидатурата на Меглена Кунева:Виждам един надут рейтинг. Не виждам хората, които ще я подкрепят."

Той изрази недоумение може ли министър от тройната коалиция да бъде коректив на това, което става в България. „Може ли човек на едно провалило се правителство да решава сега проблемите на България," запита той и подчерта, че според него отговорът е не.

По думите му Кунева няма да получи подкрепа, освен ако не бъде подкрепена от Георги Първанов и БСП. „Тогава тя ще е сериозен кандидат," коментира още Димитров.

Той изтъкна, че част кукловодите от инициативния комитет на Първанов сега издигат кандидатурата на Кунева.

За пореден път Димитров отправи упреците си към управляващите заради проекта „Белене," като заяви, че ако той бъде подписан, Синята коалиция ще поиска оставката на правителството. По думите му „целта не е атомна централа, а да се харчат едни парии едни хора да вземат пари всяка година."

В коментар относно обещаните добавки към пенсиите Димитров заяви, че това не е особено силен ход: „Това е отчаян опит на ГЕРБ да спаси ситуацията. Последен опит да спаси изборите, но това няма да има помогне."