„Няма по-силен кандидат от мен в София. Няма", така Прошко Прошков коментира изборните резултати от вчерашното гласуване.

Като аргументи за това да се чувства най-силен в столицата той посочи, че не е поемал ангажименти към някакъв тип олигархия или към някакъв тип лидери. „Поех ангажименти към много хора по много малки техни проблеми и се чувствам по-силен чрез това доверие", добави Прошков.

Припомняме, на вчерашния предварителен вот в Синята коалиция кандидатът на ДСБ Прошков спечели убедително срещу опонента си от СДС Кисьов и по този начин той ще е кметската кандидатура на сините за столицата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов поздрави Прошков за победата и подчерта, че тя го прави общ кандидат на сините за кмет на София и му пожела да стане мост за укрепване на Синята коалиция.

Според ДСБ предварителните избори дават възможност за силен старт на кампанията за същинските избори. „Сега първата задача на спечелилия президентската номинация Румен Христов и на Прошко Прошков е да се превърнат от партийни в коалиционни претенденти за президент и кмет на София", заяви Иван Костов.

Той добави, че Христов трябва да убеди в това 45 % от избирателите на Синята Коалиция, а Прошков 33 % от избирателите на сините в столицата.

ДСБ предлага на СДС да бъдат сключени споразумения за общо явяване на местните избори не по-късно от 4 юли.

Бившият кандидат за президент на ДСБ Светослав Малинов пледира да се види успеха на вчерашните избори и да не се превръщат в тяхна емблема възникналите противоречия.

„Проблеми имаше в десетки секции, които са по-малко от 1 %", посочи Малинов и подчерта, че голямото събитие на вчерашния ден е провеждането на изборите, а най-голямото е това, че никой друг не смее да проведе такива избори.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че случаите с анормален и нетипичен вот трябва да бъдат изяснени. Иначе кандидатите на Синята коалиция може да бъдат поставени като на плаващи пясъци в същинската кампания, смята той.

Като примери за анормален вот той посочи в секция със 100 избиратели да бъдат подадени 200 гласа. За нетипичен вот говорят реакциите на хората в избирателните секции - видели са хора, които иначе не идват да гласуват, сега да дават гласа си за сините.

Иван Костов определи искания вот на недоверие към кабинета като засада от страна на БСП и ДПС. Те по думите му се възползват от кризата, с която самите не можаха да се преборят.

Костов изтъкна, че за разлика от БСП и ДПС, ДСБ не използват кризата като засада за ГЕРБ. Той подчерта, че ДСБ са предложили 5 програми с антикризисни мерки на правителството - за административна преформа, за усвояване на еврофондове, за здравеопазването, за малкия бизнес. „Това, че ГЕРБ бяха неспособни да вземат тези предложения, ги постави в сегашното положение да бъдат атакувани от левицата с аргументите на десницата", коментира Костов.