В тази ситуация е възможен само експертен кабинет, само тази формула може да предизвика съгласие. Това мнение изрази Александър Симов от БСП пред БТВ.

Те ще се опитат да реализират правителство с третия проучвателен мандат.

Относно предложения за премиер в едно евентуално правителство, той коментира, че трябва да се търси надпартийна фигура, но не каза конкретни имена.

По думите му отговорността е тежка. "Трети, последен опит за мандат и на нас се пада голямата задача да се опитаме да съставим работещ кабинет", допълни Симов. Според него левицата е единствената партия, която може и продължава да води диалог с всички останали и е било логично мандатът да отиде именно при тях.

Той уточни, че гласуването на бюджета е показало, че мнозинство може да има, когато трябва да се свърши конкретна работа. Нашата задача е да видим възможно ли е да се случи това", допълни Симов.

Нинова кани на разговори ИБГНИ, ДБ и ИТН

Нинова кани на разговори ИБГНИ, ДБ и ИТН

Предлага се срещите да бъдат открити за медиите

Относно това дали БСП би поканила министри от служебния кабинет в своето проектоправителство, Симов изреди имената на Янаки Стоилов, Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, като фигури, които той лично би поканил "Петков и Василев имат потенциал за бъдещи партийни лидери, "Демократична България" са поставени под голяма заплаха", допълни Симов.

Според него още е рано да се говори кой ще е отговорен, ако не съставят кабинет. "Има време за здрав разум, не може да се живее безкрайно в лудост и схеми, и в политически маневри. Трябва да се създаде управление, което да посрещне предизвикателствата", уточни той.